Najkvalitnejšiu vodu na kúpanie ponúkajú Cyprus a Luxembursko

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 12:35 • 2 min
Najkvalitnejšiu vodu na kúpanie ponúkajú Cyprus a Luxembursko

BRATISLAVA - Turisti, ktorí hľadajú najkvalitnejšiu vodu na kúpanie, by mali plánovať dovolenku na Cypre. Vyplýva to z dnes zverejnenej výročnej správy Európskej únie o kvalite vôd určených na kúpanie. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) a Európska environmentálna agentúra (EEA) stanovujú kvalitu vody na základe testov uskutočnených vo viac než 22.000 vnútrozemských a pobrežných lokalitách určených na kúpanie v celej Európe. Ako uviedli, minimálne štandardy EÚ za rok 2012 splnilo 94 % sledovaných lokalít, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje rast o 1,8 %. Z toho približne 78,3 % bolo vynikajúcej kvality. Zo 112 lokalít určených na kúpanie na Cypre všetky splnili najprísnejšie štandardy zaradené do kategórie vynikajúce. Práve ostrovná krajina, ktorá v súčasnosti zápasí s rozsiahlou finančnou krízou a musela požiadať zahraničie o pomoc, patrí už roky medzi najlepšie, čo sa týka kvality vôd. Táto pozícia je pre Cyprus momentálne ešte dôležitejšia, keďže sa bude musieť ešte viac spoliehať na cestovný ruch.

Podobne ako Cyprus 100-% úroveň najvyššej kvality vôd splnilo aj Luxembursko, pričom za týmito dvoma štátmi nasledovali Malta, Chorvátsko a Grécko, kde 90 % lokalít dosiahlo kvalitu vody označenú ako vynikajúca. Ďalšie obľúbené destinácie Portugalsko, Španielsko a Taliansko zaznamenali v tomto hodnotení 80 %. Na druhej strane rebríčka, teda medzi krajinami s najvyšším percentom vôd na kúpanie, ktoré nesplnili štandardy EÚ, sa umiestnili Belgicko (13 % sledovaných lokalít), Holandsko (6,5 %) a Británia (5,7 %).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies