Najkratšia noc patrila Art Film Festu

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 10:53 • 2 min
Najkratšia noc patrila Art Film Festu

TRENČÍN - V poradí 22. ročník filmového festivalu Art Film Fest sa dočkal slávnostného otvorenia počas najkratšej noci v roku. "Najkratšia noc počas letného slnovratu je magická, mágia však k filmu patrí,“ zhodnotil na úvod Minister kultúry SR Marek Maďarič.

slovakia

left justify in out

Červený koberec sa na otváracom ceremoniáli v Trenčíne presne po roku opäť rozprestrel pre hviezdy filmového sveta a ich fanúšikov, ktorých úlohu nezabudol vyzdvihnúť ani festivalový prezident a glosátor Milan Lasica. "Snažíme sa tu o dve veci - o dobré filmy a o divákov. Smutná vec sú diváci bez filmov, ale ešte smutnejšia filmy bez divákov,“ povedal v sále zaplnenej do posledného miesta.

 

Otvárací ceremoniál už tradične patril odovzdávaniu ocenení. Ako prvý si krištáľovú kópiu ceny Hercova misia prebral na pódiu jeden z najobsadzovanejších českých hercov súčasnosti Ivan Trojan. Syn herca Ladislava Trojana a brat producenta a režiséra Ondřeja Trojana si pri preberaní ceny zaspomínal na okamih, keď sa mu podarilo preraziť vo svete filmu a urobiť si vlastné meno. Do svojich 35 rokov podľa vlastných slov len "čakal na svoju príležitosť a pripravoval sa v divadle“. Zlom nastal v okamihu, keď do Dejvického divadla zavítal režisér David Ondříček. "Videl ma a pozval ma na konkurz, na ktorý som nechcel ísť, lebo tie predchádzajúce boli veľké utrpenie. Ale prehovoril ma. Konkurz mal asi šesť kôl. Neskôr mi povedal, že po druhom kole by mi tú úlohu už dal, ale bolo mu divné, že ma dovtedy nikto neobsadil. Možno, ak by to vtedy neprelomil David Ondříček, tak by som tu nestál a zostal 'neprelomený',“ uviedol herec, ktorý po úlohe vo filme Samotári (2000) o filmové ponuky nemal núdzu. Držiteľ piatich Českých levov (Smradi, Musím tě svést - za rok 2002, Jedna ruka netleská - 2003, Václav - 2008 , V tieni - 2013), ktorý si pod režisérskym vedením brata zahral aj vo filme Želary (2003) nominovanom na Oscara, odvtedy stvárnil už takmer sto televíznych a filmových postáv. "Keby sa cena Hercova misia dávala za každú dobre urobenú postavu, tak by mal tento herec na Moste slávy tabuliek najmenej dvadsať, možno aj viac,“ uviedol viceprezident festivalu Peter Hledík.

 

Ocenenie Zlatá Kamera si prišiel prevziať jeden z najznámejších maďarských filmárov István Szabó. Úspešný režisér, ktorý nakrútil viac ako tridsať hraných filmov, z ktorých štyri boli nominované na Oscara za najlepší cudzojazyčný film a jeden z nich (Mefisto, 1981) zlatú sošku aj získal, sa pozvaniu na festival úprimne potešil. "Som veľmi rád, že som tu spolu s vami na festivale Art Film Fest. Snažím sa rozprávať príbehy, ktoré sú liekom pre dušu. Cena Zlatá kamera je pre mňa odmenou za moju prácu. Ďakujem vám a som šťastný, že som tu s vami - s ľuďmi, ktorí milujú film rovnako ako ja,“ prečítal z pripraveného ťaháka "plynulou“ slovenčinou.

 

Piatkovú filmovú noc v Posádkovom klube armády v Trenčíne následne otvorila snímka Jimmyho tančiareň (2014) britského režiséra Kena Loacha, ktorú osobne uviedli hlavní protagonisti filmu Barry Ward a Simone Kirby. "Často používam futbal ako metaforu - pracovať s Kenom Loachom bolo ako hrať v rovnakom tíme ako Lionel Messi,“ prezradil Ward, ktorý vo filme inšpirovanom skutočným príbehom stvárnil írskeho ľavicového aktivistu Jamesa Graltona. "Pracovať s Kenom bola úžasná skúsenosť, rovnako ako byť súčasťou rozpovedania tohto príbehu. Ak by nebolo Kena, ľudia by netušili, kto bol Jimmy,“ dodala o filme, ktorý po premiére vo Veľkej Británii a v Cannes putoval rovno na Art Film Fest, herečka Simone Kirby.

 

Oceňovanie hviezd na Art Film Feste ešte nekončí. Už 27. júna si cenu Zlatá kamera prevezme jeden z najvýznamnejších slovenských scenáristov a prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Ondrej Šulaj a na záver festivalu do Trenčianskych Teplíc zavíta aj legendárna talianska diva Claudia Cardinale, ktorá si prevezme ocenenie Hercova misia.

 

Na návštevníkov 22. ročníka filmového festivalu Art Film Fest, ktorý v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach potrvá do 27. júna, čaká spolu 133 filmov zo 49 krajín vrátane tých, ktoré získali ocenenia na najznámejších zahraničných festivaloch v Berlíne, Benátkach, Rotterdame, San Sebastiane či Sundance. V programe nebude chýbať ani sedem horúcich noviniek z Francúzskej riviéry, ktoré prichádzajú na plátna Art Film Festu len pár týždňov po ich svetovej premiére v Cannes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona