Najkrajšie európske vianočné trhy

NETKY.SK • 3 December 2016, 14:12 • 2 min
Najkrajšie európske vianočné trhy

BRATISLAVA - Vianočné trhy už dávno nie sú len o varenom víne a ukážkach dobových remesiel. Dnes už sa s nimi spája aj zábava, spoznávanie uličiek starých miest, v ktorých na vás dýchne nezabudnuteľná atmosféra. Ktoré vianočné trhy sú v Európe tie najkrajšie?

slovakia

left justify in out

Bratislava

Na Hlavnom námestí nájdete stovku tradičných stánkov, na Františkánskom námestí si môžete dopriať tradičné slovenské lahôdky a predovšetkým nakúpiť vianočný tovar. Na Hviezdoslavovom námestí a na nádvorí Starej radnice potom budú nadšení všetci, ktorí majú radi ručne vyrábané predmety od kováčov, sklenárov, hrnčiarov... Aj tento rok usporiadatelia pripravili bohatý vianočný program. 

 

obrazok

Mníchov

Okrem tradičných adventných trhov sa v Mníchove môžete vydať za veľmi netradičným zážitkom vianočnou električkou. V nej si môžete dať varené víno, perník a ďalšie vianočné pochutiny. Mníchov je hlavne mestom detí. Na radnici, okolo ktorej stoja trhy, sa organizujú workshopy, kde si deti môžu vyskúšať najrôznejšie umelecké remeslá, niečo dobré si upiecť, spoznať Betlehémský príbeh a dokonca si aj postaviť vlastný betlehem.

 

obrazok

Kodaň

Jedny z najväčších vianočných trhov sa konajú v najstaršom európskom zábavnom parku. Tivoli prežiaria farebné žiarovky a osvetlia zasnežené stromy aj stánky s miestnymi výrobkami, od kodanského porcelánu až po drevené bábiky. Nebude chýbať ani Santa Claus, ktorý nosí kodanským deťom darčeky. Okrem nespočetných gigantických kolotočov, horských dráh a ruských kolies je tu významnou atrakciou tiež veľké jazero, ktoré slúžia ako verejné klzisko.

 

obrazok

Budapešť

Tohtoročné vianočné trhy v Budapešti sa konajú na námestí Vörösmarty, ktoré je miestom konania vianočných koncertov, ukážok ľudovej tvorby, vonia tu vianočný punč, varené víno aj typický langoše, ochutnať môžete tradičné maďarské pečivo kürtös kalács aj flódni - tradičnú vrstvenú tortu s orechami, makom a slivkami. 

 

obrazok

Drážďany

Prvé vianočné trhy sa v Drážďanoch konali v roku 1434 a stále si zachovávajú rovnakú atmosféru. Ochutnajte tradičnú štólu alebo pletenec a užite si Vianoce v srdci barokového mesta. Môžete sa pozrieť na výrobu obľúbených darčekov. Striezelmarkt  ponúka 250 stánkov, pekný sprievodný program a nonstop fungujúci rozprávkový hrad. 

 

obrazok

Berlín

V Berlíne organizujú hneď 60 adventných trhov. Využiť môžete vonkajšie klzisko, curling a ochutnať vianočné pochúťky, ktoré voňajú po pražených mandliach a horúcej čokoláde. Obľúbené sú adventné trhy pri kostole cisára Viliama, kde nájdete stovku stánkov. Námestie Alexanderplatz osvieti pyramída s 5 000 svetlami, z ktorej budete mať krásny výhľad na celé mesto. Najnavštevovanejšie trhy sú však na Gendarmenmarkt.

 

obrazok

Viedeň

Ochutnať viedenské vianočné špeciality a kúpiť darčeky a ozdoby na vianočný stromček môžete u viac ako 150 stánkov. Tento rok tu navyše môžete predviesť aj svoje korčuliarske zručnosti, a to hneď na dvoch veľkých klziskách.  Zámok Schönbrunn ponúka romantickú atmosféru novorenesančný trhov, kde od 19. novembra môžete obdivovať tradičné remeslá.

 

obrazok
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona