Najkrajší skutočný príbeh všetkých čias: Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný

NETKY.SK • 25 December 2021, 07:00 • 2 min
Najkrajší skutočný príbeh všetkých čias: Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný

Príbehov, a to navyše takých, ktoré sa dajú označiť za pekné, možno dokonca nezabudnuteľne nádherné, je toľko, že ak by sa našiel nejaký zberateľ, ktorý by ich pozošíval do celku, nestačil by mu na to jeden život.

slovakia

left justify in out

Deje plné lásky, zakázanej vášne, čo drása srdce, rodinného tepla a nesmrteľných priateľstiev, ach, len si spomenúť a človeku sa chce aspoň jediný vyhľadať a nechať sa ním obstúpiť. Ako vravím, je ich veľa, a predsa. Je taký, čo je neprekonaný a aj takým zostane, je srdcervúci a čo je i najlepšie, zakladá sa na pravde.

 

Prorok

 

Proroci, teda tí, ktorým dal Boh zvláštnu schopnosť vidieť do budúcnosti, mali v Izraeli prazvláštne postavenie. Boli hanení, zatracovaní, niekým aj uznávaní, ale predovšetkým vyvolení na veci nevídané a neslýchané. Jeden z nich, volal sa Izaiáš, kedysi dávno napísal čosi, čo sa ešte len malo splniť.

 

„Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný; na jeho pleciach spočinie kniežatstvo, jeho meno bude: Predivný radca, Mocný Boh, Otec večnosti, Knieža pokoja."

 

img

 

Panna

 

A veru sa aj nedočkavci dočkali a Boh si o dosť neskôr vyhliadol ženu menom Mária. Vieme o nej málo, ale i krátka zmienka stačí na vytvorenie si myšlienky o žene, ktorá porodila záchrancu.
Musela byť zbožná, a to nie hocijako, ale ozajstne odovzdaná Najvyššiemu. Predpokladám, že bola i krásna a vo veku, v ktorom si ju materstvo našlo, i mladá.

 

Ešte len ju mali vydať za Jozefa, ktorý rovnako ako ona ctil Božie pravidlá obsiahnuté v zákone.
Pravdepodobne by ju zastihla ľahká budúcnosť s problémami, ktoré by nijako nevybočili zo stereotypného trápenia ľudstva, keby sa u nej nepotvrdilo to, čo aspoň zčasti prežil zrejme každý. Plány a plány, ale napokon sa vec vyvinie inak, občas lepšie, inokedy na prvý pohľad horšie.

 

Prečítajte si: REPORTÁŽ „Nikdy sa nikoho nepýtam – ako sa máš, ale robím všetko preto, aby sa ľudia v mojej prítomnosti cítili dobre.“

 

Mária si mohla plánovať kadečo, ale anjel jej oznámil inú verziu ďalších dní. Že otehotnie, hoc nepoznala mužský dotyk, že jej dieťa nebude obyčajné, ale porodí Božieho syna, že ona, práve ona bude tá, ktorá pomôže doviesť do konca zámer vymyslený už od začiatku sveta.

 

Tehotenstvo

 

Ako by sa správala iná na jej mieste, je asi zbytočné premýšľať. Mária prijala, čo jej bolo oznámené, uverila a Boh sa o ňu postaral. Nedovolil, aby ju Jozef prepustil a aby sa mylne domnieval, že mu bola neverná. Nie, aj jemu sa dostalo vysvetlenie od anjela, vďaka čomu sa pripravované manželstvo i uskutočnilo.

 

img

 

Ako prebiehalo tehotenstvo a či sa okolie Márii vysmievalo, keď sa odvážila prezradiť, ako k počatiu prišlo?
Z toho, čo je zaznamenané v evanjeliách, to vyčítať nedokážeme, môžeme si azda iba čosi myslieť a prifarbovať fantáziou. Dieťa však donosila riadne tak ako ktorákoľvek iná žena, aj ona 9 mesiacov snívala o chvíli, keď uzrie chlapcovu tvár.

 

Ježiš

 

Nech bola Mária výnimočná ako chcela, nedá sa uprieť, že ona nie je hlavnou hrdinkou príbehu. Je ním Ježiš, ktorý sa narodil v maštali. Ježiš, ktorý sa prvý raz nadýchol vtedy, keď sa celý svet kamsi ponáhľal, pretože bolo nutné sčítavať obyvateľov, a tak sa cestovalo, ľudia boli v nepretržitom pohybe a ani len nechyrovali, že kdesi tam je odpoveď na hriech, bolesti i smrť.
Ježiš priniesol riešenie, ponúka nádej a uzdravenie.

 

img

 

Už len pri samotnom pomyslení toho, ako bol nazvaný, teda Emanuel, čo v preklade znamená Boh je s nami, sa dvíha viera.


Pretože ak je Boh s nami, potom neexistuje nič, čo nás zlomí. Ak je pri nás, potom nie je nič, kvôli čomu by sme mali zúfať a trpieť beznádejou. Ak Boží syn opustil nebo pre nás, potom sa nemusíme cítiť sami. Preto otvor oči, človeče, aby ti neunikol najväčší zázrak, väčší totiž neuvidíš.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR s kazateľom Ľubošom Tagajom: O tom, čo je na Vianoce nebezpečné, čo ľuďom chýba a o pravom zázraku

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona