Najhlbší záchranný vrt k uviaznutým baníkom narazil na problém

NETKY.SK • 13 September 2010, 11:39 • 2 min
Najhlbší záchranný vrt k uviaznutým baníkom narazil na problém

Najhlbší záchranný vrt k uviaznutým baníkom narazil na problém

slovakia

left justify in out

img

Najúspešnejšie a vyvíjajúci pokus o vyslobodenie 33 uviaznutých čílskych baníkov narazil na problém, uviedol v nedeľu čílsky minister baníctva Laurence Golborne pre agentúru Associated Press.
      Golborne upozornil, že plán evakuácie počíta so vznikom podobných komplikácií, takže predpokladaný čas vyslobodenia by sa nemal výrazne posunúť.
      Záchranári zastavili hĺbenie jednej z troch šácht ešte minulý týždeň pre korunku vrtáka, ktorá sa zničila, keď stroj narazil na podporný kovový nosník banskej šachty asi 300 metrov pod zemou. Náhradný diel bol urýchlene dovezený zo Spojených štátov, ale inžinierom sa doteraz nepodarilo s pomocou magnetu vytiahnuť všetky kovové úlomky. Úrady teraz zvažujú možnosť, že tento pokus úplne vzdajú a začnú vŕtať tretiu šachtu na inom mieste.    
      "Ak nebudeme schopní vytiahnuť zostávajúci kus (korunky), hĺbenie tejto šachty nebude môcť pokračovať," povedal Golborne. Baníci boli znepokojení, keď vŕtanie nad nimi stíchlo, ale po vysvetlení pochopili situáciu.
      Od momentu, keď sa 22. augusta po prvý raz podarilo skontaktovať s uviaznutými mužmi, asi 17 dní po zasypaní šachty, odhadovali odborníci, že vyslobodzovanie môže trvať štyri mesiace. Banskí inžinieri vtedy označili tento odhad za konzervatívny, pretože počítali s podobnými zdržaniami. Baníci sa nachádzajú v hĺbke približne 688 metrov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies