Najhľadanejší nacista Brunner zomrel v Sýrii, na svedomí mal životy 14-tisíc Slovákov!

NETKY.SK • 1 December 2014, 15:19 • 2 min
Najhľadanejší nacista Brunner zomrel v Sýrii, na svedomí mal životy 14-tisíc Slovákov!

LONDÝN - Doteraz údajne najhľadanejší nacistický zločinec Alois Brunner "takmer určite" zomrel ešte pred štyrmi rokmi v Sýrii.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom s odvolaním sa na hlavného vyšetrovateľa tohto prípadu informuje spravodajský portál stanice BBC. "Z kriminalistického hľadiska to nemôžeme dokázať, ale sme si istí, že je to tak," uviedol Efraim Zuroff zo združenia, ktoré sa zaoberá pátraním po odsúdených nacistoch. Informácie o Brunnerovej smrti sú podľa neho "na 99 percent" pravdivé.

 

Brunner v minulosti pôsobil ako jeden z veliteľov nacistických jednotiek SS a pripisujú mu osobnú zodpovednosť za deportáciu takmer 130-tisíc Židov do koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny. Mal hrať kľúčovú úlohu pri implementovaní takzvaného konečného riešenia židovskej otázky presadzovanú nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom. Zodpovedný má byť aj za deportáciu 14-tisíc slovenských Židov. V 50. rokoch údajne utiekol do Sýrie a následne tam pôsobil ako poradca vtedajšieho autokratického prezidenta Hafíza al-Asada, otca súčasného prezidenta Baššára al-Asada. Brunner sa narodil v Rakúsku a považovali ho za "pravú ruku" nacistu Adolfa Eichmanna. V roku 2001 ho Francúzi v neprítomnosti odsúdili na doživotie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies