Najextrémnejšie preteky sveta

NETKY.SK • 5 Február 2018, 15:00 • 2 min
Najextrémnejšie preteky sveta

Každoročne sa na svete bežia tisícky maratónov, na ktorých si milióny ľudí dokazujú svoju kondičku, vytrvalosť a najmä vôľu. Sú také, kde sa pre veľký záujem musia účastníci vopred žrebovať, sú maratóny, kde sa zarábajú slušné peniaze, maratóny s veľkou publicitou či dlhou históriou. A sú aj také, kde vám ide doslova o život.

slovakia

left justify in out

Antarctic = 100 km

Kto chce skutočný extrém, toto je niečo preňho! Extrémne mrazy, ľadové sucho, ostrý vietor a nekonečné biele pláne dajú zabrať nielen nohám, ale celému telu, oči nevynímajúc, kvalitné okuliare sú tu rovnako dôležité ako špičková obuv a termobielizeň. Beží sa cez studenú tundru, ľadovce, morény, jedinými divákmi sú kŕdle tučniakov. Každoročne sa na ňom zúčastní len niekoľko desiatok bežcov, takže sa treba pripraviť na beh osamote. Ale kamarátstvo a vzájomná pomoc sa prejavujú asi najsilnejšie zo všetkých maratónov, v týchto podmienkach sú totiž prvoradé a sú viac než výsledok.

 

obrazok

 

Badwater Ultramarathon = 217 km

Usporiadatelia označujú Badwater Ultramarathon za najnáročnejšie bežecké preteky roka: Začínajú sa v najnižšie položenej časti USA, v Badwater Basin s nadmorskou výškou -86 m a končia sa naopak v 2 548 m.n.m.  Akcia sa odohráva každý rok v júni, aby panovali čo najextrémnejšie podmienky - teplota napríklad dosahuje až 54 ° C.

 

obrazok

 

Marathon des sables = 251 km

Prvý ročník podujatia Marathon des Sables sa uskutočnil v roku 1986 a od tej doby sa udalosť označuje ako jeden z najťažších bežeckých pretekov vôbec. Trasa dlhá 251 km sa delí na šesť jednodňových etáp, pričom tá najnáročnejšia meria 91 km. Behá sa juhom Maroka naprieč Saharou a účastníci sa tak cez deň musia potýkať s extrémnymi teplotami. Hrozí im teda nielen dehydratácia, ale napríklad aj halucinácie.

 

obrazok

 

Jungle Marathon = 254 km

Zatiaľ čo iné ultramaratóny vedú ľadovými či horskými oblasťami, brazílski usporiadatelia sa rozhodli bežca vystaviť nebezpečenstvu džungle. Závod prechádza srdcom amazonského pralesa po "veľmi nenápadne" naznačenej trase, ktorá sa nevyhýba bažinám, zrázom ani vode plnej piraní a anakond. To všetko korunuje tropické teplo a takmer stopercentná vlhkosť.

 

obrazok

 

Yukon = 1000-1600 km

Yukonská tisícka meria 1 000 míľ, teda asi 1 600 km a jedná sa tak o najdlhšie preteky kanoe a kajakov na svete. Ak sa prihlásite, čaká vás výprava trvajúce 7-12 dní, kde strávite pádlováním až 18 hodín denne. Aj počas odpočinku navyše budete musieť byť neustále v strehu, lebo v lesoch okolo rieky hrozia útoky medveďov.

 

obrazok

 

Race Across America = 4800 km

Jeden z najdlhších pretekov na Zemi a zrejme najnáročnejšia cyklistická udalosť roka nesie označenie Race Across America a jazdí sa od západného pobrežia USA k východnému. Trasa meria približne 4 800 km a nepreteká sa na etapy. Každý účastník sám rozhoduje, kedy bude odpočívať a kedy pôjde, tí najrýchlejší dorazia do cieľa týždeň po štarte.

 

obrazok
 

 


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies