Najdrahšia na Slovensku vyrazená minca sa vydražila za 130.000 eur

NETKY.SK • 30 Jún 2012, 14:05 • 2 min
Najdrahšia na Slovensku vyrazená minca sa vydražila za 130.000 eur

Najdrahšia na Slovensku vyrazená minca sa vydražila za 130. 000 eur - Zaujímavosti Najdrahšia na Slovensku vyrazená minca, ktorá sa doteraz vo svete vydražila, stála 130.

slovakia

left justify in out

img

Najdrahšia na Slovensku vyrazená minca, ktorá sa doteraz vo svete vydražila, stála 130.000 eur. Išlo o banskoštiavnický zlatník razený v Kremnici. V rozhovore pre TASR to uviedol Elizej Macho, spolumajiteľ aukčného domu Macho & Chlapovič. "To je momentálne najdrahšia minca z nášho územia, ale to neznamená, že ju nemôže nejaká prekonať," podotkol Macho. Vo svete pritom bola najdrahšia minca vydražená za 8,5 milióna dolárov. Podľa Macha to bol dvadsaťdolár Double Eagle z roku 1733. "Z nášho pohľadu je táto minca novodobá, strojová razba, nič zaujímavé," opísal Macho. Mincí však bolo vyrazených len 2000 kusov a celý náklad dali následne roztaviť. Zachovalo sa z nich asi 14 kusov, z ktorých je 12 vo verejných zbierkach v múzeách. "Dve unikli na trh, zrejme nie úplne legálnou cestou," priblížil Macho. Jedna z nich bola v zbierke egyptského kráľa a druhú naháňala asi 40 rokov FBI. "Našli ju pred pár rokmi, bola v oficiálnej dražbe a predala sa za 8,5 milióna dolárov," vyčíslil Macho.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona