Najdrahší prestup v histórii je spečatený! Neymar chce v Paríži pozdvihnúť klub a priniesť radosť fanúšikom

NETKY.SK • 4 August 2017, 07:42 • 2 min
Najdrahší prestup v histórii je spečatený! Neymar chce v Paríži pozdvihnúť klub a priniesť radosť fanúšikom

Paríž - Prestup brazílskeho futbalového útočníka Neymara z FC Barcelony do Paríža St. Germain je realitou. Dvadsaťpäťročný Neymar odišiel do klubu francúzskeho vicemajstra za rekordnú sumu 222 miliónov eur. PSG výrazne prekonal doterajšiu rekordnú čiastku 105 miliónov eur vynaložených Manchestrom United na Paula Pogbu.

slovakia

left justify in out

Brazílčan podpísal so 6-násobným francúzskym majstrom zmluvu na 5 rokov a mal by v ňom pôsobiť do 30. júna 2022. PSG to potvrdil na oficiálnom webe, ktorý vítal novú akvizíciu slovami: "Vo veku 25 rokov je svetovou futbalovou ikonou. Za brazílsku reprezentáciu odohral 77 zápasov a strelil 52 gólov. Ako kapitán národného tímu bude Neymar da Silva Santos Junior lídrom mužstva v snahe získať na MS 2018 šiesty titul majstrov sveta. V brazílskom drese už jeho krajinu priviedol k olympijskému zlatu na OH 2016 v Rio de Janeiro."

 

"Som mimoriadne šťastný, že prichádzam do Paríža St. Germain. Odkedy som prišiel do Európy, tento klub vždy bol jedným z najambicióznejších. Je to pre mňa najväčšia výzva a motivácia, pomôcť spoluhráčom k zisku trofejí," citoval web PSG hráča.

 

Najväčší prestup v dejinách sa dotiahol vo štvrtok. Zástupcovia krídelníka vo štvrtok zložili v jeho mene 222 miliónov eur na účet FC Barcelona. Uplatnili si tak nárok na ukončenie platnej zmluvy 25-ročného hráča vďaka "výkupnej klauzule". "Barca" o tom informovala v krátkom komuniké na oficiálnom webe. "Vo štvrtok popoludní zástupcovia Neymara Jr. osobne navštívili klubovú kanceláriu a urobili platbu 222 miliónov eur v hráčovom mene, čím sa jednosmerne ukončil kontrakt spájajúci obe strany. Club (FC Barcelona-pozn.) poskytne pre UEFA všetky detaily tejto operácie, takže potom môže tá rozhodnúť o prípadných disciplinárnych zodpovednostiach vyplývajúcich z tohto prípadu," uviedol web katalánskeho klubu.

 

Neymarovi zástupcovia sa vo štvrtok najprv pokúsili zaplatiť výkupnú klauzulu na účet Španielskej futbalovej ligy (LFP), tá to ale neprijala a odmietla aj funkciu sprostredkovateľa predaja. Prezident LFP Javier Tebas uviedol, že nepomôže útočníkovi k jeho očakávanému odchodu do Parížu St. Germain, pretože prestupová čiastka by porušila pravidlá finančnej Fair play (FPP). Tie majú dozerať, aby výdavky klubov nepresiahli ich výnosy.

 

Vedenie FCB sa v uplynulých dňoch vyjadrilo, že sa plánuje podať žalobu na Európsku futbalovú úniu (UEFA) v prípade, že jej francúzsky vicemajster Neymara "uchmatne". Brazílčan už pred niekoľkými hodinami oznámil svojim spoluhráčom aj vedeniu klubu, že plánuje odísť z Nou Campu. "Barca" na to reagovala tak, že ak chce odísť, musí nejaký záujemca aktivovať jeho výkupnú klauzulu 222 miliónov eur a zaplatiť ju celú naraz. To sa napokon zrealizovalo.

Kreatívny útočník s citom na góly prišiel do Katalánska v júli 2013 zo Santosu za 57,3 milióna eur, vyšetrovatelia prestupu neskôr uviedli, že to bolo minimálne 83,3 milióna eur.

 

Napokon sa oficiálne uvádza 86 miliónov, čo je šiesty najdrahší prestup v histórii. Neymar mal s katalánskym klubom platný kontrakt do roku 2021. Počas štyroch sezón vytvoril obávaný útočný trojzáprah s Lionelom Messim a Luisom Suarezom. Neymar strelil za Barcelonu 105 gólov, na ďalších 80 prihral a vyhral s ňou Ligu majstrov, dvakrát La Ligu, trikrát Kráľovský pohár, jeden triumf na MS klubov, Superpohár UEFA a dvakrát španielsky Superpohár.

 

Kým Barcelona má na svojom konte množstvo trofejí, PSG na tie najväčšie stále čaká. Odkedy klub kúpili katarskí predstavitelia v júni 2011, minuli obrovské peniaze na hviezdne posily napríklad Zlatana Ibrahimoviča, Marca Verrattiho, či Edinsona Cavaniho. Trofeje však neprichádzal. Šejkovia veria, že sa to zmení s angažovaním Neymara. "Ambície tohto klubu spolu s vášňou a energiou, s ktorou s sa tu pracuje, ma veľmi priťahovali. V Európe hrám štyri roky a cítim, že som pripravený na túto novú výzvu. Oddnes bude robiť všetko, čo je v mojich silách, aby som pomohol mojim novým spoluhráčom otvoriť nové horizonty pre tento klub a aby sme priniesli radosť miliónom fanúšikom PSG," povedal najdrahší hráč histórie.

 

"Neymar je jeden z najlepších hráčov súčasnosti. To z neho robia jeho víťazná mentalita, sila, charakter a vodcovské schopnosti. Do nášho klubu prinesie veľa pozitívnej energie. Za šesť rokov sme vytvorili veľmi ambiciózny projekt, ktorý nás dostal na čelo domácej ligy a medzi najlepšie kluby v Európe. Som presvedčený, že s príchodom Neymara sa ešte priblížime k vrcholu," vyhlásil prezident PSG Nasser Al-Khelaifi.

 

rekordné futbalové prestupy:

1. Neymar (Braz./FC Barcelona - Paríž Saint-Germain 2017) 222,0 miliónov eur

2. Paul Pogba (Fr./Juventus Turín - Manchester United 2016) 105,0

3. Gareth Bale (Wal./Tottenham Hotspur - Real Madrid 2013) 100,0

4. Gonzalo Higuain (Arg./SSC Neapol - Juventus Turín 2016) 94,7

5. Cristiano Ronaldo (Port./Manchester United - Real Madrid 2009) 94,0

6. Neymar (Braz./FC Santos - FC Barcelona 2013) 86,0

7. Romelu Lukaku (Belg./FC Everton - Manchester United 2017) 84,0

8. Luis Suarez (Urug./FC Liverpool - FC Barcelona 2014) 81,0

9. James Rodriguez (Kol./AS Monaco - Real Madrid 2014) 80,0

10. Angel di Maria (Arg./Real Madrid - Manchester United 2014) 75,0

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona