Najdôveryhodnejšími politikmi sú Fico, Kaliňák, Bugár

NETKY.SK • 13 Február 2014, 12:57 • 2 min
Najdôveryhodnejšími politikmi sú Fico, Kaliňák, Bugár

BRATISLAVA - Najdôveryhodnejšími politikmi u nás sú premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry MVK. Za politika, ktorému možno veriť, označilo Roberta Fica 34,7 percenta opýtaných. Slovenského premiéra ľudia zároveň označili aj za toho, kto najviac kazí úroveň politiky u nás. V rebríčku najdôveryhodnejších politikov skončil druhý Robert Kaliňák s 21,9 percenta a Béla Bugár, ktorému verí 13,1 percenta ľudí.

Agentúra MVK urobila prieskum v dňoch od 15. do 21. januára 2014 na vzorke 1 106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Šlo o multiklientský (omnibusový) výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaným rozhovorom) prostredníctvom anketárskej siete. Respondentov sa pýtali: "Ktorých politikov považujete za serióznych, takých, ktorým možno veriť?" Každý respondent mohol spontánne, bez ponúkaných možností, uviesť tri mená. 

Štvrtým najdôveryhodnejším je prezident Ivan Gašparovič s 10,8 percentami. Podpredsedu KDH Pavla Hrušovského a lídra hnutia NOVA Daniela Lipšica označilo za dôveryhodných zhodne 10,6 percenta respondentov. Do prvej desiatky zoznamu politikov, ktorým možno veriť, sa dostali ešte líder OĽaNO Igor Matovič (8,9 percenta), podpredseda Smeru-SD Pavol Paška (8,3 percenta), nezaradený poslanec Radoslav Procházka (8 percent) a súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (7,6 percenta). Predseda Banskobystrického kraja Marian Kotleba (ĽS Naše Slovensko) skončil v tomto rebríčku na 15. mieste s tým, že jeho meno ako politika, ktorému možno veriť, uviedlo 3,2 percenta opýtaných. 

Agentúra MVK sa tiež ľudí pýtala, ktorí politici spôsobujú vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky u nás. Opäť mohol každý respondent spontánne uviesť tri mená. Najvyššie skóre získal Robert Fico s 27,5 percenta, nasleduje bývalý premiér Mikuláš Dzurinda s 18,8 percenta, líder strany SaS Richard Sulík so 17,1 percenta, bývalý predseda SNS Ján Slota s 12,5 percenta a Robert Kaliňák, ktorého za politika spôsobujúceho vážne problémy, označilo 11,2 percenta opýtaných. V tomto rebríčku skončil Marian Kotleba na 14. mieste a za politika, ktorý kazí úroveň politiky u nás, ho označilo 5,2 percenta respondentov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona