Najdlhšie pôsobiacemu premiérovi v EÚ hrozí odchod

NETKY.SK • 22 Október 2013, 16:51 • 2 min
Najdlhšie pôsobiacemu premiérovi v EÚ hrozí odchod

LUXEMBURG - V súčasnosti najdlhšie pôsobiaci premiér v rámci celej Európskej únie, Luxemburčan Jean-Claude Juncker, by mohol po 18 rokoch na čele vlády skončiť.

slovakia

left justify in out

Jeho konzervatívna Kresťanskosociálna ľudová strana (CSV) v uplynulých voľbách získala najviac hlasov, v parlamente však prišla o tri kreslá. Luxemburská socialistická robotnícka strana (LSAP), s ktorou CSV donedávna tvorila vládnu koalíciu, v utorok informovala, že o zostavení vlády chce rokovať s konkurenčnou Demokratickou stranou (DP) a Zelenými. Všetky tri strany dokopy pritom v 60-člennom parlamente disponujú tesnou väčšinou - spolu majú 32 poslancov.

Predčasné voľby si vyžiadal júlový rozpad vládnej koalície na čele s Junckerom, ktorý následne ohlásil svoj odchod z funkcie. Päťdesiatosemročný politik stojí na čele luxemburskej vlády nepretržite od roku 1995 a od roku 2005 až do januára 2013 tiež zastával funkciu predsedu Euroskupiny. Rozpad koalície so socialistami bol dôsledkom škandálu týkajúceho sa luxemburských tajných služieb, ktoré sa údajne v minulosti dopustili celého radu pochybení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies