Najdlhšie hospitalizovaní sú na Slovensku pacienti s duševnými poruchami

NETKY.SK • 26 Január 2016, 13:45 • 2 min
Najdlhšie hospitalizovaní sú na Slovensku pacienti s duševnými poruchami

BRATISLAVA - Pacient si v slovenskej nemocnici poleží v priemere 6,7 dňa. Dĺžka ošetrovacieho času rastie s vekom. U jeden- až štvorročných pacientov je to priemerne 4,3 dňa, u 65- až 74-ročných 7,3 dňa a u 85-ročných celkovo deväť dní.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) za rok 2014. Ide o najnovšie údaje, ktoré centrum zverejnilo. Najdlhšie hospitalizácie si vyžadovali pacienti s duševnými poruchami a poruchami správania (27,4 dňa), najkratšie tí s chorobami oka a jeho adnexov (3,7 dňa). Medzi najčastejšie príčiny hospitalizácie patrili choroby obehovej sústavy (16,1 percenta), choroby tráviacej sústavy (9,6 percenta) a nádory (9,3 percenta).

 

"Pacientov museli najčastejšie hospitalizovať v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji," píše sa v publikácii NCZI. Najvyšší počet hospitalizácií zaznamenali lekári v odboroch vnútorné lekárstvo (12,3 percenta s priemerným ošetrovacím časom 6,6 dňa), chirurgia (10,4 percenta s priemerným ošetrovacím časom 4,6 dňa) či gynekológia a pôrodníctvo (10,3 percenta s priemerným ošetrovacím časom 4,6 dňa). Operáciu museli lekári vykonať pri 10,3 percentách hospitalizácií.

 

Predvlani ukončili v slovenských zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti 1.184.486 hospitalizácií. Lekári ich najviac zaznamenali u ľudí vo veku 55 rokov a viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies