Najdlhšie fungujúca letecká spoločnosť na svete dnes oslavuje 100 rokov: Takto skromne začínala

NETKY.SK • 7 Október 2019, 14:08 • 2 min
Najdlhšie fungujúca letecká spoločnosť na svete dnes oslavuje 100 rokov: Takto skromne začínala

Sto rokov v leteckom biznise je míľnik, na ktorý väčšina spoločností v tomto doslova turbulentnom podnikateľskom svete nedosiahne. Príkladom je aj nedávny incident obrovskej spoločnosti Thomas Cook.

slovakia

left justify in out

Holandské kráľovské aerolínie KLM sú najstaršími fungujúcimi aerolinkami na svete a v pondelok 7. októbra oslavujú 100 rokov. Hoci holandské aerolinky museli v Európe v 2. svetovej vojne pozastaviť prevádzku a v roku 2004 sa zlúčili s Air France, v letectve sú brané ako najdlhšie fungujúce.

 

V roku 1919 mladý letecký poručík Albert Plesman zasponzoroval leteckú výstavu ELTA v Amsterdame. A bol to taký úspech, že sa zrazu objavilo množstvo záujemcov o podieľanie sa na založenie holandských aeroliniek. 

 

 

Ešte pred samotným vznikom aeroliniek im kráľovná Wilhelmina udelila titul "kráľovský". A 7. októbra 1919 skutočne osem holandských biznismenov založilo KLM ako jednu z prvých komerčných aeroliniek na svete. Plesman sa stal ich prvým správcom a riaditeľom.

 

 

Prvý let aeroliniek KLM sa uskutočnil 17. mája 1920, keď prvý pilot Jerry Shaw absolvoval cestu z londýnskeho letiska Croydon do Amsterdamu. Letel pritom so strojom De Haviland DH-16, ktorý mala spoločnosť vypožičaný od firmy Aircraft Transport and Travel.

 

 

Na palube boli dvaja britskí novinári. Počas roka 1920 prepravili aerolínie 440 pasažierov a 22 ton nákladu. Až v roku 1921 začali KLM prevádzkovať pravidelné linky.

 

Prvou výzvou bola Batávia

 

Prvý medzikontinentálny let sa konal slávnostne 1. októbra 1924 a cieľovou destináciou bola Jakarta, ktorá vtedy niesla názov Batávia. Tá bola v tom čase ešte súčasťou kolónie zvanej Holandská východná India. Trvalo to však bezmála ďalších päť rokov, než bol zavedený pravidelný let medzi Amsterdamom a Batáviou. Až do začiatku druhej svetovej vojny išlo o najdlhšiu pravidelnú leteckú linku na svete.

 

Už v roku 1926 KLM ale ponúkali lety do Rotterdamu, Bruselu, Paríža, Londýna, Brém, Kodane, Malmö a samozrejme do domovského Amsterdamu. Na lety v tom čase používali predovšetkým lietadlá Fokker F.II a Fokker F.III.

 

 

Z týchto pomerne skromných začiatkov vyrástla letecká spoločnosť, ktorá v dnešnej dobe vlastní až 120 lietadiel, lieta do 145 destinácií a zamestnáva približne 35-tisíc pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies