Najdlhší tunel zdolateľný na štyroch kolesách oslavuje 15 rokov

NETKY.SK • 26 November 2015, 15:53 • 2 min
Najdlhší tunel zdolateľný na štyroch kolesách oslavuje 15 rokov

OSLO – Laerdalský tunel, ktorý je svojou dĺžkou 24,5 km najdlhším cestným tunelom na svete, slávnostne otvoril nórsky kráľ Harald V. dňa 27. novembra 2000.

slovakia

left justify in out

Laerdalský tunel vedie popod snehom pokryté horské pásmo a výrazne tak urýchľuje spojenie medzi dvoma najväčšími mestami Nórska - Oslom a prístavom Bergen. Unikátom je i po estetickej stránke. Po šesťkilometrových intervaloch sú vodičom k dispozícii prírodné jaskyne slúžiace ako odpočívadlá, ktorých žlto osvetlené okraje vyvolávajú dojem vychádzajúceho slnka.

 

Potreba výstavby tunela vyplynula z ťažko zjazdných horských ciest v zimnom období, keď dopravu značne obmedzoval vietor a sneh. Laerdalský tunel spájajúci obce Laerdal a Aurland postavili za rekordných päť rokov: v roku 1995 položili základný kameň a už v roku 2000 slávnostne prestrihli pásku. Na jeho výstavbu, ktorá stála okolo 120 miliónov amerických dolárov, bolo použitých 5000 explózií rôznych výbušnín.

 

Stavitelia do tunela nainštalovali najmodernejšie zariadenia na zistenie prípadných požiarov a tiež detektory dymu. Väčšia časť stien je z nehorľavých materiálov, po celej dĺžke sa nachádza 48 odstavných plôch a každých 125 metrov je pripravený hasiaci prístroj. Tunel má aj modernú ventiláciu a systém, ktorý neustále počíta prechádzajúce automobily.

 

Rekordná dĺžka Laerdalského tunela však môže byť pre vodičov aj problémom. Nebezpečenstvo spočíva v pocite stiesnenosti z jazdy uzavretým priestorom alebo v nedostatku denného svetla, čo spôsobuje únavu. Dôležitým cieľom konštruktérov preto bolo urobiť z jazdy cez tunel príjemný zážitok tak, aby sa vodiči cítili bezpečne a aby aj bezpečne šoférovali. Vnútro tunela navrhli s pomocou dopravných psychológov z výskumného inštitútu a profesionálnych dizajnérov osvetlenia, ako aj pomocou trenažéra.

 

Laerdalský tunel je rozdelený na štyri časti tromi priečnymi tunelmi, ktoré narušujú jednotvárnosť hlavného tubusu. Tri veľké haly pripomínajúce jaskyne slúžia na spestrenie monotónnej cesty, oddych a rozptýlenie vodičov. Ich špeciálne osvetlenie vyvoláva dojem denného svetla alebo východu slnka. Strop tunela je nasvietený na modro, čo zase evokuje jasnú oblohu.

 

Prejazd najdlhším cestným tunelom na svete môže byť teda pre cestovateľov jedinečným zážitkom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies