Nájdené peniaze v bankomate je potrebné odovzdať v pobočke banky

NETKY.SK • 15 December 2016, 09:12 • 2 min
Nájdené peniaze v bankomate je potrebné odovzdať v pobočke banky

BRATISLAVA - V predvianočných dňoch sa čoraz častejšie stáva, že ľudia pri výbere hotovosti z bankomatu nevenujú pozornosť činnosti, ktorú vykonávajú.

slovakia

left justify in out

Môže sa tak stať, že si peniaze zabudnú vziať. Ten kto ich nájde by však mal myslieť na to, že zabudnutá hotovosť nemusí byť stratená. Ako upozorňuje Slovenská banková asociácia (SBA), v prípade ich ponechania sa človek môže vystaviť riziku trestného stíhania.

 

Banky na Slovensku v posledných mesiacoch roka evidujú vyšší počet reklamácií klientov o vrátenie zabudnutej hotovosti v bankomate. Skúsenosti finančných domov potvrdzujú, že pri dodržaní základných pravidiel je pravdepodobnosť vrátenia peňazí pomerne vysoká.

 

"Ak sa klientovi takáto situácia stala, je potrebné, aby ihneď kontaktoval svoju banku, ktorá mu vydala platobnú kartu," odporúča SBA. Potrebné je podať reklamáciu o strate peňazí, v ktorej je nutné uviesť výšku hotovosti, miesto, dátum a čas výberu. "Banka na základe šetrenia môže zistiť, čo sa s nájdenými peniazmi stalo a klient má šancu, že sa jeho peniaze nájdu a budú mu vrátené," uviedla SBA.

 

V prípade, ak sa peniaze nepodarilo nájsť, alebo neboli vrátené nálezcom, je možné obrátiť sa na políciu. Banka, ktorej patrí bankomat, poskytne polícii potrebnú súčinnosť. Nájdené peniaze z bankomatu je potrebné odovzdať v ktorejkoľvek pobočke banky, ktorej patrí bankomat, alebo na polícii. Pri odovzdaní peňazí je taktiež dôležité uviesť miesto, dátum a čas nálezu. O odovzdaní nájdenej hotovosti v bankomate SBA odporúča klientom vyžiadať si potvrdenie. "V prípade, že by si klient nájdené peniaze ponechal, išlo by o bezdôvodné obohatenie a vystavil by sa riziku trestného stíhania," dodala banková asociácia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies