Najčastejším cukrovkárom na Slovensku je staršia obézna žena

NETKY.SK • 4 November 2014, 13:21 • 2 min
Najčastejším cukrovkárom na Slovensku je staršia obézna žena

BRATISLAVA – Najčastejším pacientom s cukrovkou na Slovensku je v priemere 62-ročná žena (54 percent) s diabetom druhého typu (93 percent), s trvaním ochorenia asi desať rokov, s obezitou, hypertenziou a dyslipidémiou. Vyplýva to z prieskumu Nefriti, ktorý zorganizovala Slovenská diabetologická spoločnosť (SDS) na vzorke 2500 dospelých pacientov s cukrovkou. Spoločnosť zverejnila prieskum na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa diabetu, ktorý bude 14. novembra.

slovakia

left justify in out

Štatistiky poukázali tiež na to, že podiel pacientov s diabetom druhého typu tvorí až 93 percent všetkých prípadov. Spomedzi pohlaví medzi pacientmi diabetu druhého typu na Slovensku mierne prevládajú ženy. Výskyt cukrovky v rodine je podľa výsledkov vysoký (62 percent). Oslovení pacienti trpia zväčša vysokým krvným tlakom (82 percent) a vysokým cholesterolom (77 percent). Podľa predsedu SDS Emila Martinku, prieskum upozornil aj na to, že diabetickou nefropatiou, teda poškodením obličiek, trpí na Slovensku 25 percent pacientov, čo je 2,5-krát častejšie, než uvádzajú oficiálne štatistiky. Jej výskyt u pacientov je však podobný ako v iných krajinách Európy.

 

„S pokračovaním tejto komplikácie je výrazný nárast syndrómu diabetickej nohy s defektom amputácií, srdcového zlyhávania, cievnej mozgovej príhody alebo očných problémov,“ povedal Martinka. Lepšie ako priemer v krajinách Európy sú u Slovákov priemerné hodnoty glykemickej kontroly, krvných tukov a krvného tlaku. Lepšie ako priemer je Slovensko aj v dostupnosti liekov. S údajmi o telesnej hmotnosti, obezite či fajčení je na tom Slovensko horšie ako priemer. Vek v čase diabetu je podľa prieskumu na Slovensku nižší. Naši pacienti zase častejšie fajčia a sú viac obézni ako priemer v krajinách Európy.

 

„Z výsledkov vyplýva, že na Slovensku chýba prevencia najmä zo strany pacientov, ktorí pri chorobe podceňujú zdravý životný štýl,“ upozornil. Pacient s druhý typom diabetu je podľa neho k odborníkovi posielaný už s komplikáciami. Martinka poukázal, že pravidelné vyšetrenia, zamerané na včasné rozpoznanie choroby sú možné v prípade, ak ich budú zdravotné poisťovne lekárom uhrádzať. Poisťovne by mali viac investovať aj do edukácie pacientov a tú treba aj na školách, myslí si.

 

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Pri tomto ochorení dochádza k poškodzovaniu ciev. Prejavom ich poškodenia je zhoršený zrak, poškodená funkcia obličiek, nervov, nedokrvenie srdca, mozgu a končatín. V niektorých prípadoch môže dôjsť k slepote, zlyhaniu obličiek, k amputácii nôh, srdcovému infarktu či mozgovej príhode. Pri cukrovke druhého typu, ktorá postihuje najmä starších ľudí ide o zvýšenú hladinu glukózy v krvi pri súčasnej rezistencii na inzulín a relatívnom nedostatku inzulínu. Poznáme ešte cukrovku prvého typu, tehotenskú cukrovku a špecifický typ diabetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona