Najčastejšie pokusy o poisťovací podvod sú v oblasti motorových vozidiel

NETKY.SK • 9 Október 2016, 13:57 • 2 min
Najčastejšie pokusy o poisťovací podvod sú v oblasti motorových vozidiel

BRATISLAVA - Takmer päťsto špekulatívnych pokusov o získanie poistného plnenia odhalila poisťovňa Generali na Slovensku za deväť mesiacov tohto roka.

slovakia

left justify in out

 Podarilo sa jej tak uchrániť finančné prostriedky vo výške viac ako dva milióny eur. V porovnaní s minulým rokom ide o nárast odhalení zhruba o pätinu.

 

Podieľalo sa na ňom dôslednejšie monitorovanie podozrivých poistných udalostí a využívanie nových technológií. Až štvrtina zo všetkých takýchto prípadov sa odohrala v Bratislavskom kraji.

Špekulatívne a nekalé praktiky poisťovňa odhaľuje najčastejšie v oblasti poistenia motorových vozidiel, ide až o 62 % prípadov. Pri poistení vozidiel sa často vyskytujú nafingované parkovacie škody. Klienti sa snažia uvádzať poškodenia väčšieho rozsahu, ako sa v skutočnosti stali. V mnohých prípadoch sa šetrením preukáže, že k poškodeniam auta došlo inak, ako poistený uviedol.

 

Ďalšou kategóriou častých podozrivých poistných udalostí sú úmyselne vyvolané dopravné nehody. Poisťovňa zaznamenala niekoľko prípadov, keď motorové vozidlá krátko po vzniku poistenia úmyselne spôsobili kolíziu, pričom sa na základe odborného technického šetrenia podarilo tento úmysel preukázať.

 

Pri úrazovom poistení eviduje poisťovňa podozrenia najmä pri tzv. mäkkých diagnózach ako napríklad podvrtnutia kĺbov či pomliaždeniny. V takýchto prípadoch poisťovňa žiadala röntgenové snímky, prípadne ďalšiu zdravotnú dokumentáciu na potvrdenie diagnózy. Niektorí poškodení ich však buď následne nedoručili, alebo RTG snímky hlásené diagnózy nepotvrdili. Vyskytli sa aj také diagnózy, ktoré podľa vyjadrení posudkových lekárov neexistujú. Podozriví z nekalého konania v niektorých prípadoch nie sú len klienti, ale aj lekári, ktorí sporné diagnózy popísali.

 

S komplikovanými poistnými udalosťami sa v poisťovni stretávajú aj pri poistení majetku a zodpovednosti za škodu. Pomocou nových technológií sú ale likvidátori schopní identifikovať, ako a či vôbec škoda vznikla v dôsledku nepriaznivého počasia (úder blesku, prepätie, víchrica a pod.). V oblasti poistenia majetku alebo poľnohospodárskych plodín zaznamenáva prípady, keď sa pokus o nekalé konanie podarí odhaliť vďaka satelitným snímkam.

 

Podozrivými prípadmi sa v poisťovni Generali zaoberá špeciálny tím. Jeho členovia spolupracujú s inými poisťovňami, externými organizáciami a v prípade potreby prešetrujú prípady aj v súčinnosti s políciou.

 

Odhaľovať podozrivé poistné udalosti poisťovni pomáhajú aj tzv. automatické scenáre. Tie hľadajú spoločné vzory správania pri podozrivých poistných udalostiach. Štrnásť scenárov definuje istý model možného podvodu. Pri každom piatom takto definovanom podnete sa podozrenie aj potvrdí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies