Najčastejšie detské mená sú stále Sofia či Adam

NETKY.SK • 20 December 2015, 10:59 • 2 min
Najčastejšie detské mená sú stále Sofia či Adam

BRATISLAVA - Medzi najčastejšie detské mená aj v tomto roku patria dievčenské mená Sofia, Nina, Ema, u chlapcov je to Adam, Jakub či Michal. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová, rodičia ani tento rok nezaostávali v originalite mien svojich detí.

slovakia

left justify in out

Nájdu sa podľa hovorkyne aj takí rodičia, ktorí sa neuspokoja s klasickými slovenskými menami. "V iných krajinách sú to bežné mená, no na Slovensku pôsobia exoticky," poznamenala. Existujú u nás dievčatá, ktoré sa volajú Boglárka, Virág, Chimamanda či Anouk. Chlapci rozhodne nezaostávajú a rodičia im dali do rodného listu zapísať mená ako Bendegúz, Rock, Bálint alebo Rolex. "Mená inšpirované venezuelskými telenovelami sa ešte stále kde-tu vyskytnú, ale napríklad Vinetou alebo Ribana neboli tento rok použité ani raz," uviedla Dobiášová. Mnoho ľudí si podľa nej myslí, že rodičia si mená pre deti jednoducho vymyslia, nie je to však pravda. "Rodič musí hodnoverne dokázať, že meno existuje a má pôvod v inej krajine, až potom matrikárka meno zapíše," vysvetlila.


Medzi top 10 dievčenských mien patrí tento rok Sofia, Nina, Ema, Natália, Viktória, Kristína, Nela, Laura, Michaela a Eliška. V prípade chlapčenských sú najobľúbenejšie Adam, Jakub, Michal, Tomáš, Samuel, Martin, Filip, Lukáš, Matej či Matúš.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies