Najbohatší ľudia planéty minulý rok ešte viac zbohatli

NETKY.SK • 2 Január 2013, 12:11 • 2 min
Najbohatší ľudia planéty minulý rok ešte viac zbohatli

Najbohatší ľudia planéty minulý rok ešte viac zbohatli - Zaujímavosti Najbohatší ľudia našej planéty minulý rok ešte viac zbohatli. Kolektívna hodnota ich majetku vzrástla o ďalších 241 miliárd USD (182,66 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

imgNajbohatší ľudia našej planéty minulý rok ešte viac zbohatli. "Kolektívna" hodnota ich majetku vzrástla o ďalších 241 miliárd USD (182,66 miliardy eur). Informuje o tom agentúra Bloomberg na základe najnovšej aktualizácie svojho rebríčka svetových miliardárov - Bloomberg Billionaires Index.

Podľa tohto indexu celková hodnota majetku svetových boháčov bola 31. decembra po ukončení obchodovania na burzách na úrovni 1,9 bilióna USD. V prvej stovke miliardárov iba 16 zaznamenalo minulý rok straty, zvyšní svoj majetok ešte zveľadili.

Titul najbohatšieho muža planéty obhájil Carlos Slim, mexický telekomunikačný magnát. Čistá hodnota jeho majetku do 31. decembra 2012 vzrástla o 13,4 miliardy USD, čo predstavuje 21,6 %. Vďačí za to najmä priemyselnému konglomerátu Grupo Carso SAB a Grupo Financiero Inbursa, a tiež podnikaniu v bankovníctve a poisťovníctve, ktoré prevážili slabšie výsledky telekomunikačnej spoločnosti America Movil, jeho najväčšieho holdingu.

Druhú priečku v rebríčku boháčov si udržal Bill Gates. Hodnota jeho majetku sa minulý rok zvýšila o 7 miliárd USD.

Ďalší známy americký miliardár Warren Buffett však klesol z tretej na štvrtú priečku. Svoj majetok totiž zveľadil "len" o 5,1 miliardy USD, keďže v júli daroval akcie svojej spoločnosti Berkshire v hodnote 22,3 miliardy USD na charitu. Buffeta tak z tretej priečky vytlačil majiteľ španielskeho odevného reťazca Inditex Amancio Ortega.

Zakladateľ švédskeho reťazca IKEA Ingvar Kamprad je piatym najbohatším človekom. Čistá hodnota jeho majetku sa minulý rok zvýšila o 16,6 % na 42,9 miliardy USD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies