Najbližšieho partnera vidí kandidát Bárdos v Českej republike

NETKY.SK • 22 Február 2014, 12:57 • 2 min
Najbližšieho partnera vidí kandidát Bárdos v Českej republike

BRATISLAVA - Pokiaľ by Bárdos dostal dôveru od občanov, chcel by byť aktívnym prezidentom. Funkciu hlavy štátu vníma nie iba ako reprezentatívnu.

slovakia

left justify in out

Najbližším partnerom pre Slovensko je Česká republika. Pre agentúru SITA to povedal kandidát Strany maďarskej komunity (SMK) a občiansky kandidát na prezidenta Gyula Bárdos. Ako priblížil, "celé desaťročia sme žili spolu pod jedným štátnym útvarom". Za veľmi dôležité považuje Bárdos vzťahy krajín V4, ale aj partnerských štátov v EÚ.

Pokiaľ by Bárdos dostal dôveru od občanov, chcel by byť aktívnym prezidentom. Funkciu hlavy štátu nevníma len ako reprezentatívnu. "V závažných spoločenských otázkach by som aktívne vyjadril svoj názor, nie tak, ako súčasný prezident, ktorý nereaguje na dianie spoločnosti, napríklad v prípade kauzy nitrianskych extrémistov. Bol by som prezidentom, ktorý je otvorený k občanom, bez rozdielu národnosti, vierovyznania a politickej príslušnosti," vyhlásil Bárdos.

Hovorí, že by využil možnosť vystúpenia v Národnej rade SR o stave republiky, ale aj prípadnú účasť na rokovaniach vlády. Zvažoval by aj použitie nových foriem komunikácie s občanmi. Ako dobrú možnosť vníma aj interaktívnu stránku. Právomoci prezidenta považuje Bárdos za dostačujúce. "Treba ich využívať v prospech demokratizácie spoločnosti, a nie na zneužívanie v prospech nejakej skupiny, respektíve politickej strany," hovorí s tým, že by nebol rád, keby sa Slovensko z parlamentnej demokracie premenilo na prezidentský štát.

Bárdos je zástancom toho, že manželstvo je zväzok muža a ženy. Dodáva, že je ale aj za praktické riešenie ľudí s inou orientáciou, ktorí žijú v jednej domácnosti. Zároveň hovorí, že by pri stretnutiach s lídrami z nedemokratických režimov bol ochotný otvorene prejaviť svoj názor a napríklad kritizovať porušovanie ľudských práv. "Na porušovanie ľudských práv treba otvorene poukázať a treba to kritizovať," odkazuje Bárdos. Zákon o slobodnom prístupe k informáciám by Bárdos prípadne menil len tak, aby novela nepriniesla do života obmedzenia, ale naopak, aby sa práva občanov na informácie rozširovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies