Najbližšia Zóna bez peňazí bude aj s diskusiami a premietaním

NETKY.SK • 22 November 2015, 15:59 • 2 min
Najbližšia Zóna bez peňazí bude aj s diskusiami a premietaním

ZVOLEN - Ďalšia Zóna bez peňazí bude vo Zvolene v nedeľu 29. novembra. Ľudia môžu v tento deň od 13.00 h priniesť do priestorov občianskeho centra OKO na sídlisku Západ veci, ktoré už nevyužijú, ale môžu ešte poslúžiť niekomu inému. Organizátori pripravujú počas dňa aj niekoľko diskusií, premietanie filmu o verejnom záujme a informačné stolíky o lokálnej mene Živec.

slovakia

left justify in out

Akcia je súčasťou celoslovenskej kampane, ktorú koordinuje iniciatíva Zóna bez peňazí. Tohtoročnú jesennú zónu vo Zvolene okrem už tradičného Združenia Slatinka spoluorganizujú CEEV Živica a občianske centrum OKO Zvolen Západ. Pomoc poskytnú aj mladí dobrovoľníci z programu ERAZMUS+.

 

Zóna bez peňazí je priestorom, kde môžu ľudia priniesť veci, ktoré už nepoužívajú, ale mohol by ich využiť niekto iný. Tieto veci si zoberie bezplatne niekto, komu pomôžu a kto by si ich musel inak kúpiť. Takto ušetrí svoje peniaze, životné prostredie, zdroje energie a surovín.

 

Organizátori očakávajú, že do Občianskej komunitnej obývačky prinesú ľudia najmä oblečenie, obuv, hračky, kozmetiku, malé zariadenie do domácností, elektroniku a podobne. Pravidlom je, že prinesené veci sú vyčistené, nie roztrhané, pretože nie je v silách dobrovoľníkov opravovať ich alebo prať. Z rovnakých dôvodov nie je možné prísť pre veci do domácností, zobrať na akciu nábytok či iné veľké veci. V takýchto prípadoch odporúčajú organizátori priniesť fotku so svojím kontaktom, a možno sa niekto nájde, kto sa ozve a pre veci si príde individuálne. Prípadne je možné na takéto prípady využiť existujúce weby.

 

Veci, ktoré zostanú, dobrovoľníci ešte v nedeľu večer pretriedia - vhodné teplé veci na oblečenie a obuv pôjdu do zbierok pre utečencov a časť oblečenia, elektronika, hračky a podobne pôjdu do komunitného centra na Balkáne a poslúžia obyvateľom Zvolena.

 

Zóna bez peňazí je tiež priestorom na zdieľanie myšlienok, preto organizátori do programu zaradili niekoľko diskusií, premietanie filmu Verejný záujem a ochrana vôd z dielne občianskeho združenia Ochrana prírody Podunajska a informačné stolíky o lokálnej mene Živec a iniciatíve Za živé rieky.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies