Najbezpečnejšie je mať uložené peniaze v banke

NETKY.SK • 6 Január 2012, 10:13 • 2 min
Najbezpečnejšie je mať uložené peniaze v banke

Najbezpečnejšie je mať uložené peniaze v banke

slovakia

left justify in out

img

Vysoká inflácia, ohrozené pracovné miesta, neistota z ďalšieho vývoja - to sú iba niektoré javy, ktoré sprevádzajú súčasnú neľahkú situáciu obyvateľov Slovenska i celého sveta. Obavy z ďalšieho vývoja vyvolávajú mnohé otázky, napríklad čo s úsporami, kam investovať peniaze, aby straty boli čo najnižšie.
Michal Kopecký z VÚB, a.s., v tejto súvislosti radí: "Odpoveď je veľmi individuálna. Záleží na tom, o aký objem úspor sa jedná, či a kedy prípadne plánuje občan na tieto úspory siahnuť. Všeobecne sa dá povedať asi len toľko, že najbezpečnejšie je mať peniaze uložené v banke. Časť úspor, ktoré majú slúžiť ako operatívna rezerva, je vhodné držať na sporiacich alebo krátkodobých termínovaných účtoch. Úspory, ktoré neplánujete použiť dlhodobejšie, je vhodnejšie uložiť na dlhodobé termínované vklady - tie v súčasnosti ponúkajú aj zaujímavé zhodnotenie. Je určite rozumné hľadať pritom produkty, ktoré vám umožnia prístup aspoň k časti úspor, aj pred uplynutím viazanosti vkladu," uzatvára Kopecký.
Na vývoj úrokov budú pôsobiť dva protichodné faktory. Na jednej strane, Európska centrálna banka (ECB) bude zrejme pokračovať v znižovaní oficiálnych úrokových sadzieb, čo by malo znižovať úroky aj na bankových produktoch. Na druhej strane, pretrvávajúca neistota na finančných trhoch, ako aj tlak regulátorov na likviditu bánk, teda zabezpečenie zdrojov, budú pôsobiť opačným smerom, a tak je možné, že druhý faktor preváži a nie je vylúčený ďalší, aj keď mierny nárast úrokov na vklady občanov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona