Najaktívnejšia filipínska sopka Mayon už chrlí popol

NETKY.SK • 27 December 2018, 10:08 • 2 min
Najaktívnejšia filipínska sopka Mayon už chrlí popol

MANILA - Najaktívnejšia filipínska sopka Mayon chrlila dnes po dvoch erupciách oblaky popola, informovala agentúra DPA. Tamojší vedci varovali pred náhlymi výbuchmi, prúdmi lávy a sypaním popola a skál na vrchných a stredných úbočiach tohto monštra.

slovakia

left justify in out

Oblaky dymu stúpali po prvej erupcii do výšky 600 metrov a po druhej 200 metrov nad jej vrcholom. Podľa Filipínskeho inštitútu seizmológie a vulkanológie platí zóna ohrozenia v okruhu šiestich kilometrov okolo sopky a niekde až v okruhu siedmich kilometrov.

 

 

K erupcii sopky Mayon došlo naposledy 13. januára tohto roku a úrady vtedy nariadili evakuáciu viac ako 80.000 obyvateľom okolitých miest a dedín.

Sopka Mayon, vysoká 2480 metrov, sa nachádza v provincii Albay na severozápade Filipín, približne 340 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila. Vulkán sa vďaka svojmu klasickému kužeľovitému tvaru stal vyhľadávanou atrakciou pre horolezcov a turistov, ale v uplynulých 500 rokoch vybuchol asi 50-krát, niekedy aj explozívne.

 

 

Najničivejšia erupcia sa odohrala v roku 1814, keď zahynulo viac ako 1200 ľudí a mesto Cagsawa sa ocitlo pod nánosmi vulkanického bahna.

Filipíny, ktoré majú približne 22 aktívnych sopiek, ležia v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde je zvýšená vulkanická aktivita a vyskytuje sa tam približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona