Nahradia kryptomeny súčasné meny vydané bankami?

NETKY.SK • 18 December 2017, 13:47 • 2 min
Nahradia kryptomeny súčasné meny vydané bankami?

BRATISLAVA - Kryptomeny sú v súčasnosti vo finančnej oblasti fenoménom, avšak Národná banka Slovenska (NBS) si nemyslí, že by bitcoin alebo iná kryptomena nahradili súčasné meny emitované centrálnymi bankami.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej centrálna banka informuje vo svojom odbornom bankovom časopise Biatec, digitálne meny majú len zanedbateľný podiel na globálnom finančnom trhu a nepredstavujú riziko pre centrálne banky. Na druhej strane sú ale predmetom významnej pozornosti ekonómov, finančnej verejnosti, ale aj centrálnych bankárov.

Dôvodom je podľa NBS prudký vzostup bitcoinu. Jeho hodnota v tomto roku stúpla o viac ako 1 800 % do začiatku decembra. V roku jeho založenia 2009 mal výmenný kurz bitcoinu hodnotu len jedného centu amerického dolára. Do januára 2017 stúpol na tisíc dolárov a ku koncu roka sa posilnil k úrovni 15 tisíc dolárov. V súčasnosti predstavuje bitcoin podľa centrálnej banky vysoko rizikovú investičnú príležitosť a mnohí finančníci ho považujú skôr za komoditu ako za peniaze. Podľa odhadov analytikov môže kurz bitcoinu dosiahnuť v nadchádzajúcich desiatich rokoch až hodnotu 100 tisíc dolárov.

Keďže kryptomeny majú zatiaľ len obmedzenú akceptovateľnosť z dôvodu zvýšenej nedôvery v tieto meny a absencie dôveryhodného emitenta a sprostredkovateľa, ich trhový podiel je nízky. Prístup centrálnych bánk a vlád ku kryptomenám sa medzi krajinami líši. Napriek tomu, že väčšina centrálnych bánk nevyhlásila kryptomeny za ilegálne, vydala varovanie pred ich používaním. Kým niektoré banky vydali úplný zákaz používania kryptomien, ako Čína a Bolívia, väčšina vydala varovanie pre finančných spotrebiteľov, vrátane Národnej banky Slovenska, ktorá tak urobila v roku 2013.

Medzinárodný menový fond uviedol, že by centrálne banky mohli reagovať na rastúci dopyt po kryptomenách vytvorením vlastných kryptomien. V prípade, ak by centrálne banky v budúcnosti pristúpili k tvorbe vlastného elektronického obeživa, eliminovala by sa podľa NBS značná časť nákladov na emisiu a správu hotovosti, ktoré tvoria v rozvinutých krajinách 1 až 2 % HDP a v rozvojových dokonca niekoľkonásobne vyšší podiel. Na druhej strane by sa centrálne banky museli vysporiadať s anonymitou, ktorú kryptomeny poskytujú, a to práve v čase, keď sa upúšťa od emisií bankoviek vo vyšších nominálnych hodnotách v záujme zníženia príležitosti na ich nelegálne používanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona