Náhrada za škodu spôsobenú mrazom závisí aj od zvolenej poistnej sumy

NETKY.SK • 7 Január 2016, 09:21 • 2 min
Náhrada za škodu spôsobenú mrazom závisí aj od zvolenej poistnej sumy

BRATISLAVA - Zamrznutý vodovod, prasknuté vodovodné potrubie, roztrhnuté rozvody kúrenia, radiátory a následná škoda na majetku spôsobená unikajúcou vodou. Aj s takýmito škodami sa môžu ľudia v zimných mesiacoch stretnúť v dôsledku poklesu teplôt pod bod mrazu.

slovakia

left justify in out

S finančnou kompenzáciou za vzniknutú škodu môže majiteľom nehnuteľností pomôcť poisťovňa. Výška finančnej náhrady za škody spôsobené mrazom, snehom alebo vodou z topiaceho sa snehu závisí od zvolenej poistnej sumy a dohodnutej výšky spoluúčasti.

 

Štatisticky sú poistné udalosti, ktoré vznikajú v dôsledku mrazu, však menej časté ako tie, ktoré spôsobí snehová nádielka. "V rámci poistenia domácnosti a nehnuteľnosti ponúkame finančnú ochranu pred viacerými poistnými rizikami, ktoré priamo súvisia so zimným obdobím. Medzi nimi nechýba tiaž a zosuv snehu, lavína, krupobitie či škody spôsobné atmosférickými zrážkami," skonštatovala manažérka produktového oddelenia poisťovne Aegon Dana Macková.

 

Mráz pritom môže poškodiť i vodné čerpadlá alebo závlahové systémy na záhrade. Dôležité je preto nezanedbať adekvátnu prípravu na zimné obdobie a vodu z takýchto zariadení vypustiť alebo ochrániť vhodným izolačným materiálom.

 

Pri posudzovaní poistnej udalosti poisťovňa totiž preveruje, či poškodenie nezavinil svojou nedbanlivosťou sám majiteľ nehnuteľnosti. Ak sa preukáže, že škoda vznikla jeho zavinením, v takýchto prípadoch môže poisťovňa pristúpiť ku kráteniu výšky poistného plnenia alebo aj k jeho zamietnutiu.

 

V zimnom období sa poisťovne často stretávajú aj s pádom snehu a ľadu zo striech domov, alebo s neodhrnutým ľadom na chodníku. "Ak vlastník či správca nehnuteľnosti dbá na bezpečie chodcov a stará sa o údržbu svojej nehnuteľnosti a i napriek tomu sa stane úraz, poistné plnenie je možné získať z poistenia zodpovednosti za škodu. To ponúka finančné krytie za škody na zdraví či majetku cudzích osôb," uviedla poisťovňa Aegon.

 

So silným mrazom často súvisia práve pády a zdravotné úrazy. Ľudia by sa preto podľa poisťovni Aegon nemali zbytočne vystavovať rizikám zranenia, napríklad požitím alkoholu či korčuľovaním sa po prírodných vodných plochách, kde je to zakázané. K pádu však môže dôjsť i na obyčajnej prechádzke v meste.

 

Pri každom poistení by však klient mal vedieť, že výška finančnej náhrady za škody spôsobené mrazom, snehom alebo vodou z topiaceho sa snehu závisí od zvolenej poistnej sumy a dohodnutej výšky spoluúčasti. "Poisťovňa vyplatí takú finančnú čiastku, ktorá je potrebná k uvedeniu majetku do pôvodného stavu, respektíve na jeho rekonštrukciu," doplnil hovorca poisťovne Aegon Ján Ďurech.

 

Zároveň dodal, že ak sa stane poistná udalosť, je potrebné vzniknutú škodu zdokumentovať. "Je potrebné urobiť čo najpresnejšie fotografické zábery alebo video, ktoré dokumentuje poistnú udalosť a čo najskôr kontaktovať poisťovňu," dodal Ďurech.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies