Náhrada pri zrážke so zvieraťom je z havarijnej poistky

NETKY.SK • 27 September 2011, 17:00 • 2 min
Náhrada pri zrážke so zvieraťom je z havarijnej poistky

Náhrada pri zrážke so zvieraťom je z havarijnej poistky

slovakia

left justify in out

img

V jesennom období sa v blízkosti cestných komunikácií vyskytuje množstvo potulujúcej sa zveri, a to najmä v noci a ráno, kedy môže byť viditeľnosť a aj pozornosť vodičov znížená.

Potvrdzujú to aj niekoľkoročné štatistiky Allianz – SP, ktorá v jesenných mesiacoch pravidelne zaznamenáva nárast počtu hlásení škôd na vozidlách spôsobených kolíziou so zvieraťom. V havarijnom poistení to predstavuje približne 3,3 % zo všetkých hlásených škôd.

Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne radí, ako má vodič postupovať pri uplatňovaní si náhrady škody. "Ak má klient uzatvorené havarijné poistenie, je postup pri hlásení škody rovnaký, ako pri akejkoľvek inej poistnej udalosti. Klient nahlási škodu poisťovni, ktorá preskúma okolnosti vzniku škody a jej rozsah a po potvrdení oprávneného nároku klientovi vyplatí náhradu škody v zmysle dojednaných poistných podmienok."

Náhradu škody v poisťovni si môže motorista uplatniť aj z poistenia skiel a vybraných rizík. Už v základnom poistení je kryté aj riziko stretu alebo zrážky so zvieraťom. Toto poistenie uprednostňujú skúsení vodiči, ktorí sa neobávajú havárie, ale chcú svoje vozidlo výhodne poistiť proti ďalším rizikám.

Na kolízie vozidla a zvieraťa sa v špecifických situáciách vzťahuje aj povinné zmluvné poistenie, a to v prípade, ak sa preukáže zodpovednosť vodiča za spôsobenú škodu, najčastejšie majiteľovi hospodárskeho zvieraťa. Vtedy je škoda uhradená z povinného poistenia motoristu. Takéto situácie predstavujú v rámci povinného zmluvného poistenia len 0,05 % z celkového počtu hlásených škôd.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona