Nahnevaný Lech Walesa: Do Londýna už neprídem

NETKY.SK • 15 Október 2013, 12:50 • 2 min
Nahnevaný Lech Walesa: Do Londýna už neprídem

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident Lech Walesa zostal pobúrený podrobnou kontrolou po prílete na londýnske medzinárodné letisko Heathrow.

slovakia

left justify in out

Pre poľské médiá opísal, ako mu prehľadávali celú batožinu a vykladali osobné veci. Stalo sa tak napriek prísľubu poľského veľvyslanectva, ktoré mu potvrdilo špeciálny štatút. Práve ambasáde Varšavy v britskej metropole držiteľ Nobelovej ceny mieru pripísal zodpovednosť za celý incident, ktorý bez ďalšieho spresnenia označil za "zorganizovanú provokáciu". Známy bojovník proti komunistickému režimu v niekdajšom socialistickom Poľsku sa preto zaprisahal, že do Londýna už nikdy nepríde.

"Keď som pristál, ukázalo sa, že veľvyslanectvo neurobilo nič. Namiesto toho som dostal nejakých zlomyseľných kontrolórov, ktorí nemali radi Poliakov a keď ma videli, začali mi prehrabávať moje veci. Vzali moju batožinu, vytiahli z nej moje nohavice a ponožky, všetko bolo vidieť. Bolo to trápne. Už nikdy nenavštívim Londýn," cituje portál britského denníka Daily Telegraph poľského exprezidenta, ktorý do Londýna prišiel na slávnostnú premiéru filmu o jeho živote. Poľská ambasáda tvrdí, že išlo o rutinnú kontrolu podľa britských zákonov. Na základe nich totiž exprezident, expremiér ani bývalý minister nepožíva výnimku z osobných kontrol a polícii preto nemohli zabrániť v konaní jej povinností. 

Walesa je celosvetovo známy politik, ktorý stál za zrodom dnes už legendárneho hnutia Solidarita v poľskom prístavnom meste Gdansk. Jeho aktivity viedli až k pádu komunizmu a Walesa sa následne stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom krajiny. Exprezident, ktorý koncom septembra oslávil 70. narodeniny, je známy svojimi príklonom k USA, tvrdou kritikou Ruska i mnohými spornými výrokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona