Nahnevaní rodičia vyšli do ulíc Rigy na protest proti reforme v ruských školách Lotyšska

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 16:30 • 2 min
Nahnevaní rodičia vyšli do ulíc Rigy na protest proti reforme v ruských školách Lotyšska

RIGA - Viac ako tisíc ľudí sa zúčastnilo protestného pochodu proti reforme v ruských školách v Lotyšsku.

slovakia

left justify in out

Podľa plánu reforiem, budú školy národnostných menšín v roku 2020 prevedené na vyučovanie väčšiny predmetov v Lotyšskom jazyku.
     

Viac ako tisíc ľudí sa zhromaždilo v stredu v blízkosti budovy Ministerstva školstva a vedy Lotyšska, aby sa zúčastnili pochodu rozhnevaných rodičov, na protest proti reforme prevodu škôl národnostných menšín vyučovania v lotyšskom jazyku. Demonštranti smerovali na hrad v Rige ku prezidentskej rezidencii.
     

Ako informuje korešpondent TASS, v rukách účastníkov pochodu boli plagáty s nápismi "Nezabudneme a neodpustíme!", "Rusi sa nevzdávajú!", "Zastavte etnickú diskrimináciu", "Žiadna asimilácia", "Hanba".
   

Akcia sa vedie proti neprimeranému a škodlivému činu prezidenta Lotyšska Raimonda Vejonisa, ktorý podpísal zákon o prevode ruských škôl na štátny jazyk vzdelávania.
   

"Týmto pochodom zvolávame k prezidentovi Lotyšska a hovoríme mu, že je klamár, pretože porušil prezidentskú prísahu. On prisahal, že bude prezidentom celého lotyšského národa a správa sa ako prezident časti ľudí, ktorý ignoruje, ponižuje a uráža tretinu rusky hovoriacich obyvateľov krajiny," povedala bývalá poslankyňa Európskeho parlamentu a líderka strany Ruská únia Lotyšska Tatiana Zhdanok.
   

"Nedovolíme aby sa rozdeľovali ľudia v Lotyšsku. Sme presvedčení, že táto reforma bude škodlivá ako pre národnostné menšiny, tak aj pre Lotyšov, pretože urážka a poníženie svojich susedov ešte nikomu nepriniesla šťastie," dodala ona.
     

Ministerstvo školstva a vedy Lotyšska predtým vypracovalo, vláda schválila a prezident podpísal reformu vzdelávania, výsledkom ktorej školy národnostných menšín v roku 2020 sa budú vyučovať v Lotyšskom jazyku. Postupná implementácia reformy sa začne 1. septembra budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies