Nagyovej dcéra sa sťažuje na útok proti právam a dôstojnosti svojej matky

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 09:57 • 2 min
Nagyovej dcéra sa sťažuje na útok proti právam a dôstojnosti svojej matky

PRAHA - Dcéra bývalej šéfky kabinetu Jany Nagyovej žiada v liste českého senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) o pomoc. Poukazuje na nedodržiavanie prezumpcie neviny, ale tiež na hygienické nedostatky, ktorými trpela vo väzbe jej matka. Na senátora sa obracia ako na šéfa senátneho podvýboru pre ľudské práva.

slovakia

left justify in out

"Podnet pokladám za závažný," potvrdil Čunek existenciu listu, ktorého v stredu večer citoval spravodajský portál iDNES.cz. Úplné znenie listu zverejnil český spravodajský server Týden.cz.

Tridsaťročná Nikola Nagyová napísala senátorovi, že zaobchádzanie s jej matkou bolo neadekvátnym, arogantným uplatnením moci s cieľom ponížiť ju, zlomiť a pripraviť o ľudskú dôstojnosť. Podľa dcéry jej matka spala prvé dva dni väzby iba tri hodiny, nemohla sa umývať a nemala ani potreby osobnej hygieny či čistú bielizeň.

V liste v niekoľkých bodoch poukazuje na prehrešky zasahujúcich policajtov aj na samotný postup štátnych zástupcov (prokurátorov). To, že prípad dozoruje štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) v Olomouci a jej matka bola umiestnená vo väzbe v Ostrave (najvzdialenejšej možnej od Prahy), označuje za zámer sťažiť obhajobu i "obyčajné ľudské kontakty".

Nagyovej dcéru zaráža aj rozsah zásahu. "Moju matku zadržalo v stredu 12. júna 2013 o 22.30 h komando zložené z 12 policajtov v kuklách s automatickými pištoľami a heverom na násilné otvorenie dverí. Moja matka bola doma sama, nikdy nevlastnila žiadnu strelnú zbraň, je netrestaná a bezúhonná," uviedla.

Spôsob zadržania jednej osamelej ženy 12-členným policajným komandom označil za zjavný útok na ľudskú dôstojnosť aj partner Nagyovej Petr Nečas. Senátor Čunek povedal, že list dcéry Jany Nagyovej dostal minulý týždeň a senátny podvýbor pre ľudské práva sa ním bude zaoberať.

Informácie z listu chce Čunek overiť aj priamo u väzobne zadržiavanej exšéfky Nečasovho kabinetu. List poslal tiež štátnemu zástupcovia, lebo práve ten rozhoduje o návštevách väzobne zadržiavaných osôb - v prípade Nagyovej je to Ivo Ištvan. "Polícia musí vedieť, že je to sledované, takže ak si toto dovolia, ako sa potom správajú k obyčajným ľuďom? Tento podnet pokladám za závažný," vyhlásil Čunek pre iDNES.cz. Po návšteve Nagyovej preverí informácie u polície a potom sa rozhodne, ako bude postupovať ďalej.

Jana Nagyová je jediným človekom, ktorý spája dve línie kauzy, kvôli ktorej vykonala polícia niekoľko domových prehliadok a pozatýkala celý rad vplyvných úradníkov a politikov. Podľa polície stála za obstaraním tzv. trafík pre trojicu exposlancov ODS a zároveň zneužila vojenskú spravodajskú službu na sledovanie okrem iného aj Nečasovej manželky. Kauza viedla k pádu Nečasovej vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona