Nagyová vypovedala na súde kvôli kauze okolo zverejnenia jej odmien

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 10:44 • 2 min
Nagyová vypovedala na súde kvôli kauze okolo zverejnenia jej odmien

PRAHA - Bývalú blízku spolupracovníčku českého expremiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú dnes vypočúval ako svedkyňu Obvodný súd pre Prahu 1. Vypovedala o zverejnení jej odmien, ktoré dostávala vo funkcii vrchnej riaditeľky premiérovho kabinetu.

slovakia

left justify in out

Obžaloba obviňuje z úniku informácií o týchto odmenách exšéfa rozviedky Karla Randáka, ktorý však vinu odmieta. Správu priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.Vypočúvanie Nagyovej trvalo približne 15 minút. Bývalá vrchná riaditeľka na úvod požiadala o to, aby počas výpovede mohla sedieť. Snažila sa pôsobiť vyrovnaným dojmom, ale jej nervozita bola badateľná, píše server. Pri väčšine otázok odkázala Nagyová na svoju januárovú výpoveď na polícii. "Na túto otázku som odpovedala v januári tohto roka," uviedla najčastejšie. Bývalý premiér Nečas, ktorý je na dnešné pojednávanie tiež predvolaný ako svedok, však na súd nepríde. Ospravedlnil sa z rodinných dôvodov. Súd bude preto po vypočúvaní Nagyovej odročený, ale Nečas sa má zúčastniť na ďalšom pojednávaní.

 

Nagyovú priviezla eskorta z väzobnej väznice v Ostrave, kde je od polovice júna zadržiavaná kvôli údajnému podplácaniu troch bývalých poslancov ODS a sledovaniu Nečasovej manželky vojenskými spravodajcami. Pojednávanie sa dnes začalo o 09.00 h, Nagyová však dorazila do budovy súdu v predstihu, už po 08.00 h.

Okrem bývalého šéfa rozviedky Randáka je obžalovaná aj Lenka Pikorová, ktorá na Úrade vlády pracovala ako asistentka Nagyovej. Štátna zástupkyňa ju obviňuje z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Podľa nej Pikorová odovzdala výplatné pásky svojej nadriadenej Randákovi a ten ich poskytol internetovému denníku Insider, ktorý tieto informácie zverejnil začiatkom roka 2012.

Žalobkyňa na predchádzajúcom pojednávaní súdu na konci júna označila zverejnenie výšky odmien za závažný zásah do súkromia Nagyovej. Stala sa totiž odvtedy verejne známou, ľudia ju na ulici spoznávali, žiadali od nej pôžičku a vyslúžila si aj nadávky, vysvetlila žalobkyňa. Randák odmieta tvrdenie, že by sa na úniku výplatných pások podieľal. Vyhlásil, že za obžalobou stojí jeho pôsobenie v nadačnom fonde proti korupcii či kontakty Nagyovej s lobbisom Ivom Rittigom. Fond upozorňoval na niektoré podozrivé zákazky pražského Dopravného podniku, na ktorých sa údajne podieľal práve Rittig. Trestné oznámenie podal Úrad vlády. Randák už skôr uviedol, že je to Nečasova osobná pomsta.

Niekdajšia riaditeľka Nečasovho kabinetu napríklad v marci 2011 mala hrubý príjem vrátane odmien a príplatkov 273.000 českých korún, napísal web iDNES.cz. Vtedajší predseda vlády Nečas obhajoval vysoké finančné ohodnotenie svojej blízkej spolupracovníčky a zverejnenie súm označil za "normálny mediálny lynč slušného a pracovitého človeka, ktorého jedinou vinou je, že pracuje pre premiéra".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies