Nagyová je podozrivá, že odovzdávala lobistovi Rittigovi spisy tajnej služby!

NETKY.SK • 19 Február 2014, 08:54 • 2 min
Nagyová je podozrivá, že odovzdávala lobistovi Rittigovi spisy tajnej služby!

PRAHA - Českí kriminalisti preverujú ďalšie podozrenie voči niekdajšej šéfke kabinetu premiéra Petra Nečasa (ODS), Jane Nagyovej. Podľa informácií denníka MF DNES možno protizákonne pristupovala k správam tajných služieb a niektoré materiály údajne odovzdávala aj spolupracovníkom lobistu Iva Rittiga. Tento podnikateľ, prezývaný kmotor, je v súčasnosti vyšetrovaný kvôli machináciám so stámiliónovými verejnými zákazkami.

slovakia

left justify in out

Polícia podozrieva bývalého šéfa Úradu vlády Lubomíra Poula, že Nagyovej umožnil dostať sa k tajným dokumentom - a porušil tým všetky predpisy. Detektívov už vlani pri razii na Úrade vlády zarazilo, aký neporiadok bol v utajovaných dokumentoch, ktoré mal Poul na starosti. A najmä v správach tajných služieb.
      

Podľa informácií MF DNES, ktoré dnes zverejnil spravodajský portál iDNES.cz, kriminalisti objavili, že listiny s rôznym stupňom utajenia neboli uložené v stráženej spisovni či trezore, ale napríklad v obyčajnej skrini.
      

Vyšetrovatelia majú teraz podozrenie, že nemuselo ísť len o neporiadok, ale o úmysel. MF DNES zistila, že polícia aj Národný bezpečnostný úrad v súčasnosti preverujú, či zatajované informácie zámerne neunikali. Konkrétne k šéfke premiérovho kabinetu a hlavnej aktérke kauzy Nagyovej. Preverujú tiež, či tajné informácie nezneužívala.
      

"Toto preverovanie je vedené v utajovanom režime," uviedol redakcii zdroj blízky vyšetrovaniu. Olomoucký vrchný štátny zástupca (prokurátor) Ivo Ištvan, ktorý vedie vyšetrovanie kauzy, v spise priamo uvádza, že Nagyová bola v kontakte so spolupracovníkmi lobistu Rittiga a "informovala ich o obsahu správ českej tajnej služby BIS, ktoré sa mohli týkať aktivít podozrivých".
      

Nagyová pritom mala iba najnižší stupeň previerky - vyhradené. Tajné dokumenty dostával premiér Nečas od vtedajšieho šéfa Úradu vlády Poula. A práve jeho polícia preveruje, keďže v jeho kancelárii sa objavili nedostatočne zabezpečené tajné dokumenty. Ohrozenie utajovanej skutočnosti sa totiž vníma ako závažný trestný čin, za ktorý súd udeľuje aj niekoľkoročné väzenie.
      

Poula v súčasnosti zamestnal ako šéfa svojho kabinetu nový minister poľnohospodárstva Marian Jurečka (KDU-ČSL), napísal web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona