Nagy: Vláda ignoruje odporúčania k právam národnostných menšín

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 10:32 • 2 min
Nagy: Vláda ignoruje odporúčania k právam národnostných menšín

BRATISLAVA - Poslanec Mostu-Híd József Nagy interpeloval štyroch ministrov v súvislosti s Rezolúciu a odporúčaniami zo Správy o situácii a právach národnostných menšín v Európe, ktoré v apríli prijala Rada Európy.

slovakia

left justify in out

Novozvolený poslanec Európskeho parlamentu za stranu Most-Híd bol členom výboru Rady Európy, ktorý túto správu vypracoval. „Pri príprave odporúčaní Rady sme vychádzali z už osvedčených modelov a najlepšej praxe v niektorých Európskych krajinách,“ povedal na margo odporúčaní Nagy. Rada Európy v dokumente okrem iného vyzýva členské štáty na dôslednú ochranu identity menšín, používanie pozitívnej diskriminácie proti ich asimilácii, umožnenie vytvorenia samosprávy v oblastiach národnostného školstva, používania jazyku menšín, atď.

„V dokumente sú napríklad odporúčania pre oblasť školstva, kde sa vyžaduje, aby v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny bol štátny jazyk vyučovaný ako cudzí jazyk. Je známe, že strana Most-Híd sa už viac rokov snaží upozorniť na tento problém a žiada riešenie, zatiaľ však márne, Ministerstvo školstva sa vedome vyhýba tejto otázke,“ vyhlásil novozvolený europoslanec.

 

V mediálnej oblasti Rada Európy vyzýva na podporu existujúceho a vytváranie podmienok pre vznik pluralitného verejnoprávneho ako i súkromného menšinového vysielania. Zároveň zdôrazňuje, aby členské štáty zabránili akýmkoľvek technickým, administratívnym a ekonomickým obmedzeniam, ktoré by sťažovali vytváranie súkromného vysielania. V príslušnom zákone sa však uvádza nemiestna podmienka pridelenia licencie dostatočného pokrytia regiónu vysielaním v štátnom jazyku. 

Podľa Józsefa Nagya vláda zatiaľ nepodnikla žiadne kroky na implementáciu týchto odporúčaní. „Je dlhodobým problémom, že napríklad nie je zabezpečené dostatočné pokrytie nášho regiónu menšinovým vysielaním. Pritom už vyše 6 000 osôb podpísalo petíciu, v ktorej toto vysielanie požadujú," povedal Nagy a dodal, že napríklad menšinové vysielanie RTVS Rádia Patria nie je dodnes vysielané na pásme FM v oblastiach, kde by mohlo mať najviac poslucháčov, a to v okrese Dunajská Streda a v okolí Košíc. Most-Híd podľa neho už viackrát upozorňoval aj na potrebu zrušenia diskriminácie menšinových médií povinným titulkovaním. Preto sa Nagy rozhodol interpelovať ministrov školstva a kultúry, aby si od nich vyžiadal stanovisko, dokedy a akým spôsobom bude vláda napĺňať tieto odporúčania. "Celá záležitosť je o to naliehavejšia, že tento týždeň vláda prijala správu o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín na rok 2013, v ktorej o týchto európskych dokumentoch nie je ani zmienka“ uzavrel Nagy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona