Nagy: Svoje rozhodnutie oznámim najprv premiérovi, až potom médiám

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 11:04 • 2 min
Nagy: Svoje rozhodnutie oznámim najprv premiérovi, až potom médiám

BRATISLAVA - Vládny splnomocnenec pre menšiny László Nagy (Most - Híd) bude o rozhodnutí, či zotrvá na svojom poste, alebo sa ho v súlade s výzvou svojej strany vzdá, informovať najprv premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a až následne médiá. Týmito slovami reagoval Nagy na otázku TASR, či rezignuje na post splnomocnenca.

slovakia

left justify in out

"Najprv chcem oznámiť svoje rozhodnutie pánovi premiérovi," povedal Nagy s tým, že by sa to malo stať dnes do 14,00 hod. Následne bude o svojom stanovisku informovať verejnosť. 

Podľa predsedu Mosta - Híd Bélu Bugára Nagy už nemá vo svojom úrade čo robiť. Jeho právomoci sú podľa lídra Mosta totiž len deklaratórne a Smer-SD jeho prácu odmietol, keď v parlamente nepodporil dvojjazyčné označovanie železničných staníc v národnostných obciach.

Návrh do parlamentu predložil Most-Híd, Bugár tvrdí, že išlo o iniciatívu, ktorú Nagy predložil úradu vlády. "Pán Nagy vypracoval návrh, dal ho na úrad vlády, ten tomu nebol naklonený, podali sme ho my tu v parlamente a tu bola jeho práca odmietnutá," doplnil šéf Mostu-Híd.

Poslanci Smeru-SD návrh v pléne nepodporili. "Strana Smer odmietla označovať železničné stanice v národnostných obciach v jazyku menšín. Nemá význam, aby pán Nagy túto funkciu zastával," povedal Bugár s tým, že Most-Híd vyzval Nagya na odchod z funkcie. Či tak urobí, je na ňom. "Pán Nagy je skúsený bývalý politik a odborník, ktorý vie, čo má robiť, ak jeho práca nie je vnímaná pozitívne," poznamenal Bugár.

Pohoršil sa nad tým, že boli deklarované právomoci splnomocnenca, ale keď prišlo na to, aby Smer-SD uviedol do života výsledok Nagyových rokovaní, nestalo sa tak. Podľa Bugára odmietnutím označovania staníc nedodržal Smer-SD slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý hovoril, že vláda zachová súčasný stav. Bugár tvrdí, že označovanie staníc umožňuje zákon, takže by nenarušilo status quo, o ktorom hovoril Fico.

Pre Nagya boli dvojjazyčné tabule podľa Bugára skúškou, či sa mu podarí dosiahnuť dodržiavanie zákona. Šéf Mostu-Híd ani s odstupom času neľutuje, že jeho strana nominovala Nagya do funkcie splnomocnenca vlády. "Snažili sme sa vytvoriť pozitívny precedens," povedal.

Bugárovci chceli, aby železnice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, boli označené v jazyku menšín. Bráni tomu podľa nich nesúlad zákonov, ktorý sa svojou novelou zákona o používaní jazykov národnostných menšín pokúsili odstrániť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies