Nagy pred MS: Ísť pod 15 minút by bola fantázia. Skúsim to

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 17:55 • 2 min
Nagy pred MS: Ísť pod 15 minút by bola fantázia. Skúsim to

BRATISLAVA - Do záverečnej fázy prípravy na majstrovstvá sveta v dlhom bazéne v ruskej Kazani (2. - 9. augusta) vstupuje úradujúci najlepší slovenský plavec Richard Nagy. Dvadsaťdvaročný vytrvalec v utorok odlieta na sústredenie na Malorku, kde bude ladiť formu na vrchol sezóny.

slovakia

left justify in out

Čo na vás čaká v Španielsku? 
"Z plaveckého hľadiska nič príjemné, tak ako každý rok, ale treba to podstúpiť. Do šampionátu zostávajú tri týždne, čo zletí ako voda. Zameriame sa na rýchlosť, detaily." 

 

Na čo sa teraz cítite? 
"Som rýchlejší ako vlani, mám naplávaných viac kilometrov, viac si verím. Dúfam, že sa to všetko nejako zráta a premietne sa to na časoch v Kazani." 

 

Treba vás veľmi nútiť, aby ste nahlas povedali, že chcete ísť krauliarsku tisícpäťstovku ako prvý Slovák pod štvrťhodinu? Národný platný rekord z Berlína 2014 máte 15:07,29 min. 

"Ísť pod pätnásť minút by bola fantázia. Skutočne neviem, či sa to teraz podarí. Urobím tak ako vždy maximum. Chýba mi necelých osem sekúnd, čo sa za rok dá stiahnuť. Uvidíme." 

 

Aké disciplíny ste si ešte vybrali do Kazane? 
"400 a 800 m kraul, 400 m polohovka. Rád by som mal okrem tisícpäťstovky A-limit na olympijské hry do Ria aj v inej disciplíne." 

 

Po splnení "áčka" na OH ste vraveli, že chcete schudnúť. 
"Mám teraz 81 kíl, takže niečo ešte určite musí ísť dolu. Dávam si už viac pozor, čo jem." 

 

Mení sa s blížiacim sa šampionátom váš jedálniček? 
"Odopieram si sladké, vyhýbam sa pečivu. Ináč jem koľko môžem, nepreháňam to ani nepodceňujem." 

 

Čo konzumujete v deň pretekov? 
"Každému vyhovuje niečo iné. Ja si dávam iba osvedčené veci, ktoré poznám, nijaké miestne špecialitky. Na raňajky povedzme dva chleby s medom, cestou na bazén zjem sušené ovocie a po rozplávaní sa nejaký keks. Po pretekoch si dám banán, dva a normálny obed - mäso, ryžu. Nijaké ryby ani morské potvory, proste nič, na čo nie je žalúdok zvyknutý." 

 

Čo tekutiny? 
"Zvyknem sa tri - štyri dni pred pretekmi po malých dávkach postupne zavodňovať. Vypijem obrovské množstvo tých trojdecových či pollitrových fľaštičiek, ktoré dostávame, aby som nebol dehydrovaný. Radšej mať v sebe dostatok vody a potiť sa než by mi mali chýbať tekutiny. Neviem, či je to dobré, alebo zlé, ale mám to takto vyskúšané a funguje to." 

 

Napätie, nervy, pocit zodpovednosti - čo pociťujete pred štartom? 
"Dostaví sa to večer pred pretekmi, keď sa idem holiť a zatrasie sa mi ruka, v ktorej držím žiletku. Musím byť opatrný, aby som sa neporezal... Nie je to už však také intenzívne prežívanie ako kedysi, keď štyri dráhy vedľa mňa štartoval olympijský víťaz, čo pre mňa bolo nemysliteľné. To sú tie skúsenosti, ktoré ináč než súťažením nezískate. Ubezpečujem sa, že mám dostatočne natrénované a poriadne sa vyspím." 

 

Kedy zvyknete zaľahnúť? 
"Aj vo všedné dni pred desiatou, do polnoci je spánok najlepší. Keďže vstávam o piatej ráno, potrebujem sa poriadne vyspať. Nemávam s tým problém." 

 

Aký program máte po MS? 
"Dátum 9. augusta, keď sa končia, mám veľkým červeným zvýraznený v kalendári. Doprajem si potom po sezóne v dlhom bazéne trojtýždňový oddych, do vody neskočím ani omylom. Pôjdem na bicykel či zahrať si futbal." 

 

Dovolenka pri mori? 
"Nie, zostanem doma. A keď už som niekde pri mori, do vody ani veľmi nechodím, iba sa schladiť, prípadne 'zamachrujem', že viem plávať a vrátim sa na breh." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies