Nagy navrhuje obnoviť časti vdov nárok na vdovskú penziu

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 10:53 • 2 min
Nagy navrhuje obnoviť časti vdov nárok na vdovskú penziu

BRATISLAVA - Poslanec József Nagy (Most-Híd) navrhuje umožniť vdovám, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004 a ktorým zanikol nárok na výplatu vdovského dôchodku, obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku od dovŕšenia dôchodkového veku.

slovakia

left justify in out

Návrh novely zákona, ktorý obsahuje tento zámer, predložil poslanec do parlamentu. Ako upozorňuje poslanec, zákon o sociálnom poistení umožňuje každej vdove obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku dovŕšením dôchodkového veku. "Takúto možnosť ale nemajú ženy, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004, nakoľko predchádzajúca právna úprava vôbec neumožňovala obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku dovŕšením dôchodkového veku," tvrdí poslanec za Most-Híd.

 

Zákon o sociálnom poistení od 1. januára 2004 stanovil, že priaznivejšie podmienky nároku na výplatu vdovského dôchodku po uplynutí jedného roka od smrti manžela sa nebudú vzťahovať na tie vdovy, ktorým vznikol nárok na vdovský dôchodok podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003. "Týmto ženám, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004, zákon o sociálnom poistení tak neumožnil zlepšiť svoje primerané hmotné zabezpečenie v starobe opätovným poberaním vdovského dôchodku," upozorňuje opozičný poslanec. Podľa neho tak existujú ženy, ktoré ovdoveli po 1. januári 2004 a po dovŕšení dôchodkového veku majú nárok na vdovský dôchodok, a ženy, ktoré sa stali vdovami pred 1. januárom 2004 a tie po dovŕšení dôchodkového veku nárok na vdovský dôchodok nemajú. 

 

Poslanec za Most-Híd predpokladá, že by sa vďaka jeho novele zákona obnovila výplata vdovského dôchodku pre približne 2 tis. žien. Ročne by si to podľa jeho prepočtov vyžiadalo zo Sociálnej poisťovne asi 4,25 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona