Nagy: Máme 40 podpisov na to, aby ÚS mohol preskúmať zákon o sociálnom poistení

NETKY.SK • 13 Február 2014, 07:00 • 2 min
Nagy: Máme 40 podpisov na to, aby ÚS mohol preskúmať zákon o sociálnom poistení

BRATISLAVA – Opozičná strana Most-Híd už vyzbierala 40 podpisov na to, aby mohol Ústavný súd (ÚS) SR preskúmať, či je zákon o sociálnom poistení protiústavný.

slovakia

left justify in out

"Už máme pozbieraných 40 podpisov poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí súhlasia s podaním na ÚS SR. Chceme, aby vyriekol rozsudok o tom, či sú niektorí starodôchodcovia otvorene diskriminovaní v zákone o sociálnom poistení," povedal na dnešnej tlačovej konferencii poslanec za stranu Most-Híd József Nagy.
      

Podľa jeho slov tento stav diskriminácie na Slovensku pretrváva už 10 rokov. "Zákon pre starodôchodcov nezabezpečuje rovnosť a rovnaké právne postavenie, čo sa týka výpočtov dôchodkov. Chceme, aby dôchodcovia, ktorí išli do dôchodku do januára 2004, mohli požiadať bez diskriminačných podmienok o prepočítanie svojich starobných dôchodkov podľa nového systému," priblížil poslanec.
      

Nagy je presvedčený, že ÚS bude súhlasiť s právnym nálezom strany, a takto donúti slovenský parlament, aby do šiestich mesiacov zmenil zákon o sociálnom poistení v tých bodoch, ktoré diskriminujú starodôchodcov. "Takto budú môcť aj oni požiadať o navýšený starobný dôchodok ako ostatní, ktorí diskriminačné podmienky nespĺňajú," uviedol poslanec.
      

Podľa jeho slov hlavným problémom starobných dôchodkov je to, že vznikol priepastný rozdiel medzi dôchodcami, ktorým bola penzia vypočítaná do roku 2004 a po tomto roku. "Zameriavame sa na tú časť dôchodcov, ktorých zákon diskriminuje tým, že dáva ako podmienku, že keď jeden deň nepracovali do roku 2004, tak už nemôžu mať prepočítaný dôchodok po novom. Tí, ktorí mali to šťastie a vedeli si udržať zamestnanie, tak sa im to bez problémov vypočítalo. Podľa nás je to absolútna diskriminácia," zdôraznil Nagy.
      

Podľa odhadov strany je na Slovensku takýchto penzistov približne 20.000 až 30.000. Pre štát by dorovnanie dôchodkov predstavovalo približne 20 miliónov až 40 miliónov eur ročne.
      

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR problémy s rozdielnymi výškami penzií starodôchodcov pripisuje novelizácii zákona o sociálnom poistení, ktorú ešte uskutočnil bývalý minister práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). "Bez ohľadu na nesúhlas väčšiny dôchodcov, ako aj vtedy opozičnej strany Smer-SD, participovali na novelizácii zákona aj vtedajší koaliční partneri a dnešní opoziční partneri z Mostu-Híd," priblížil pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška. Podľa jeho slov otázka ďalších možností náprav dôsledkov tejto novely bude závisieť od verdiktu Ústavného súdu SR. "Akákoľvek snaha o riešenie tejto témy do budúcnosti však nesmie vytvoriť ďalšiu novú nespravodlivosť a možnú protiústavnosť," dodal Stuška. 





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies