Nagy: Keby si aj premiér urobil s utečencom selfie, nebudú chcieť k nám prísť

NETKY.SK • 16 Október 2015, 13:36 • 2 min
Nagy: Keby si aj premiér urobil s utečencom selfie, nebudú chcieť k nám prísť

BRATISLAVA - Keby si aj predseda vlády SR Robert Fico urobil s utečencom selfie, utečenci by na Slovensko aj tak nechceli prísť.

slovakia

left justify in out

Ich totiž priťahuje štedrý a nedokonalý sociálny systém v západných krajinách. Vyhlásil to dnes europoslanec József Nagy (Most-Híd) počas predstavenia výsledkov prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktorý bol zameraný na tému migrantov.

 

To, že sa Slováci v prieskume ocitli na najnižších priečkach v otázke podpory migrantov, si Nagy vysvetľuje nezvykom a strachom z cudzincov. Zároveň je presvedčený, že EÚ musí posilniť, zjednotiť a sfunkčniť spoločnú zahraničnú politiku EÚ a ochranu vonkajších hraníc.

 

Europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) sa domnieva, že odmietavý postoj Slovákov treba pochopiť, lebo počúvajú len o kvótach. "Tým pádom sa správame prirodzene, a tak sme na konci tabuľky. Je tiež prirodzené, že ak niekoho migranti zaplavujú, je za ich prerozdelenie a tí ostatní sú proti. V každom prípade musíme to riešiť spoločne," vyzýval.

 

Člen europarlamentu Richard Sulík poukázal na jeden z výsledkov prieskumu, podľa ktorého prerozdelenie azylantov odmietajú najmä nové členské štáty EÚ, ktoré sú na posledných desiatich miestach. "Stará EÚ dobre urobí, ak sa zamyslí nad dôvodmi. Jedným je strach a nezvyk, ale strach z neznámeho nie je xenofóbia. Nerobil by som zo Slovákov zadubencov, ktorí nič nevedia, a preto sa boja. Bežní ľudia sú v tomto chytrejší ako politici, viac počúvajú svoj vnútorný hlas a majú viac vyvinutý pud sebazáchovy," myslí si.

 

Sulík tiež tvrdí, že nebol by proti prijatiu imigrantov, ak by to mal byť konečné počet. "Ak by som aj vedel, že v rámci kvót prijímame 5000 ľudí a potom bude navždy pokoj, tak sa prvý hlásim, aby sme to urobili. Ale všetci vieme, že by to bol len začiatok, a tak či tak spejeme k tomu, že prerozdeľovanie bude trvalé," dodal.

 

Z prieskumu Eurobarometer vyplynulo, že Slováci podporujú prerozdelenie migrantov do krajín EÚ najmenej z celej únie. V priemere 78 percent obyvateľov EÚ si myslí, že by sa žiadatelia o azyl mali rozdeliť medzi členské štáty. Najviac túto myšlienku podporujú Nemci (97 percent), najmenej Česi a Slováci (31 percent). Zo spomínaných 78 percent obyvateľov EÚ, ktorí sú za prerozdelenie migrantov, si takmer tri štvrtiny myslia, že by sa tak malo stať na základe záväzných kvót odsúhlasených EÚ. Spomedzi 31 percent Slovákov, ktorí súhlasia s prerozdelením utečencov, je len 51 percent za záväzné kvóty.

 

Slovensko je na poslednom mieste aj pri otázke, či "v súčasnom kontexte migračnej krízy potrebuje vaša krajina legálnych migrantov v určitých sektoroch ekonomiky". Súhlasí s tým len 19 percent Slovákov, ale až 77 percent Švédov či 72 percent Nemcov. Priemer EÚ je 51 percent.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies