Nagasaki si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

NETKY.SK • 9 August 2013, 07:29 • 2 min
Nagasaki si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

TOKIO - Obyvatelia japonského mesta Nagasaki a spolu s nimi celá krajina si v piatok pripomínajú 68. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí. Mesto bolo po tri dni Hirošime v poradí druhým terčom jadrového útoku USA.

slovakia

left justify in out

Pôvodným cieľom bomby s názvom Fat Man (Tlsťoch) bolo mesto Kokura, kým Nagasaki iba náhradným. Keď však stroj s náložou priletel ku Kokure, mesto zahaľovali mraky. Pre nedostatok paliva nemohol čakať na zlepšenie počasia a zamieril preto k Nagasaki. Po 43-sekundovom páde bomba explodovala takmer 500 metrov nad mestom. Odhaduje sa, že výbuch vyvolal teplotu 3900 stupňov Celzia a vietor s rýchlosťou viac ako tisíc kilometrov za hodinu. Na mieste zomrelo najmenej 40-tisíc ľudí, celkový počet obetí sa odhaľuje na dvojnásobok. Dodnes sa pri vyhnutí sa veľkému nebezpečenstvu používa vyraz "šťastie z Kokury".

USA deklarovali, že cieľom ich konania bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom krajiny vychádzajúceho slnka, ktorá bola v rámci druhej svetovej vojny najväčším nepriateľom USA. Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa definitívne skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. O jeho opodstatnenosti sa dodnes vedú polemiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies