Nagasaki si pripomenulo 70. výročie zhodenia atómovej bomby

NETKY.SK • 9 August 2015, 10:09 • 2 min
Nagasaki si pripomenulo 70. výročie zhodenia atómovej bomby

NAGASAKI - Japonsko si dnes pripomenulo 70. výročie zhodenia atómovej bomby na mesto Nagasaki.

slovakia

left justify in out

Na spomienkovom zhromaždení, ktoré sa ako každý rok konalo v Parku mieru v Nagasaki, zazneli výzvy na likvidáciu jadrových zbraní a zastavenie snáh japonskej vlády rozšíriť pôsobnosť ozbrojených síl, napísala agentúra Reuters.

 

Výročnému spomienkovému zhromaždeniu sa na úvod prihovoril zástupca obyvateľov Nagasaki, ktorí výbuch jadrovej bomby nad mestom 9. augusta 1945 prežili. Sumiteru Taniguči vo svojom prejave kritizoval úsilie japonskej vlády premiéra Šinza Abeho o posilnenie právomocí armády, ktoré podľa Tanigučiho odporuje túžbam tých, čo jadrový výbuch prežili a "povedie k vojne".

 

"S tým nemôžeme súhlasiť," povedal 86-ročný Taniguči, ktorý veľmi detailne opísal svoj traumatický zážitok spred 70-tich rokov, keď sa jeho rodné Nagasaki stalo po Hirošime druhým japonským mestom, na ktoré Spojené štáty zhodili atómovú bombu.

 

Dnešného spomienkového zhromaždenia v Parku mieru v Nagasaki sa zúčastnili zástupcovia 75 krajín vrátane americkej veľvyslankyne v Japonsku Caroline Kennedyovej. Po zazvonení zvona si účastníci zhromaždenia uctili minútou ticha obete výbuchu atómovej bomby.

 

Symbolická minúta ticha sa začala o 11.02 h , teda presne v čase, keď americký bombardér B-29 zhodil na mesto atómovú bombu. Jej výbuch zabil v Nagasaki približne 70.000 ľudí a urýchlil kapituláciu Japonska v 2. svetovej vojne. Výbuch prvej jadrovej bomby, ktorú USA zhodili na Hirošimu, zabil približne 140.000 ľudí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies