Naftogaz potvrdil, že sa dohodol s Gazpromom na urovnaní starých sporov

NETKY.SK • 30 November 2010, 12:37 • 2 min
Naftogaz potvrdil, že sa dohodol s Gazpromom na urovnaní starých sporov

Naftogaz potvrdil, že sa dohodol s Gazpromom na urovnaní starých sporov

slovakia

left justify in out

img

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz dnes potvrdila, že sa dohodla s ruským plynárenským gigantom Gazprom na urovnaní sporu ešte z rokov 2008 - 2009, ktorý mohol ohroziť zásobovanie Európy plynom cez územie Ukrajiny.
      Naftogaz oznámil, že vráti 12,1 miliardy kubických metrov (m3) plynu spoločnosti RosUkrEnergo (RUE), ktorú vlastnia Gazprom a ukrajinský magnát Dmytro Firtaš. RosUkrEnergo zasa zaplatí svoje dlhy voči Naftogazu vo výške 1,7 miliardy USD (1,29 miliardy eur) a Gazpromu v hodnote 810 miliónov USD.
      Podľa Naftogazu táto dohoda umožní zabezpečiť dodávky plynu do Európy aj pre Ukrajinu počas vykurovacej sezóny 2010 - 2011.
      Ukrajinské ministerstvo energetiky zároveň informovalo, že Naftogaz má v zásobníkoch uskladnených približne 24 miliárd m3 plynu.
      Medzinárodný arbitrážny súd v júni rozhodol, že Naftogaz musí RosUkrEnergo vrátiť 12,1 miliardy m3 plynu, ktoré majú pri dnešnej cene hodnotu asi 2,8 miliardy USD. RosUkrEnergo bol kedysi sprostredkovateľom pri predaji ruského plynu. Nafatogaz sa odvolal, ale rozsudok minulý týždeň potvrdil aj Najvyšší súd Ukrajiny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies