Naftogaz poslal Gazpromu 380 miliónov dolárov za december

NETKY.SK • 6 December 2014, 12:20 • 2 min
Naftogaz poslal Gazpromu 380 miliónov dolárov za december

KYJEV - Ukrajinský plynárenský koncern Naftogaz v piatok oznámil prevod takmer 380 miliónov dolárov na účet ruského energetického gigantu Gazprom, od ktorého teraz žiada dodávky zemného plynu za december.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters by malo ísť o prvú dodávky plynu z Ruska na Ukrajinu od júnového zastavenia toku suroviny, ktorá prestala prúdiť pre dlhodobé cenové spory a vážnu krízu na východe Ukrajiny. Naftogaz neuviedol, aký objem plynu chce nakúpiť, vláda však hovorí o miliarde metrov kubických. Rusi však žiadajú platby vopred, pričom Kyjev chce nakupovať plyn podľa vývoja počasia.

 

Obnovenie dodávok plynu umožnila októbrová dočasná dohoda na novej cene za surovinu počas zimných mesiacov. Tú Moskva, Kyjev a EÚ stanovili na 378 dolárov za tisíc kubických metrov do konca roka a v prvom kvartáli budúceho roka na 365 dolárov. Rusko pokrývalo v minulosti polovicu dopytu Ukrajiny po plyne. Okrem toho okolo 50 percent dodávok ruského plynu pre EÚ prechádza práve územím Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona