Naftogaz a poľský Gaz-System vybudujú nové plynovodné prepojenie

NETKY.SK • 20 Január 2015, 19:08 • 2 min
Naftogaz a poľský Gaz-System vybudujú nové plynovodné prepojenie

KYJEV/VARŠAVA - Ukrajinská spoločnosť Naftogaz a poľský prevádzkovateľ plynovodných sietí Gaz-System podpísali v pondelok (19.1.) dohodu o výstavbe nového plynovodu, ktorý zabezpečí Ukrajine ďalšie dodávky zemného plynu z krajín Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

O podpísaní dohody informoval na tlačovej konferencii po stretnutí s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou v Kyjeve ukrajinský predseda vlády Arsenij Jaceňuk. Informovala o tom agentúra TASS.
     

Plynovod umožní Ukrajine dovážať z Európskej únie ďalších 10 miliárd kubických metrov (m3) suroviny ročne, povedal Jaceňuk. Ako však dodal, v tomto prípade nejde o "reverzný tok ruského plynu, ale Kyjev prostredníctvom plynovodu získa prístup k LNG terminálom v Poľsku a Litve". Ukrajinský premiér zároveň povedal, že Ukrajina diskutuje aj o prístupe k nemeckému trhu s plynom, ktorý je najefektívnejší v Európskej únii.
     

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rovnaký deň na univerzite v Zürichu povedal, že Ukrajina do dvoch rokov nebude ruský plyn potrebovať vôbec. "Som presvedčený, že do dvoch rokov už nebudeme musieť z Ruska dovážať žiadny plyn," citovala Porošenka ukrajinská agentúra Ukrinform. Ako dodal, bude to jeden z kľúčových faktorov na zaistenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies