Nafta plánuje pri Michalovciach rozšíriť ťažbu o ďalšie tri ložiská plynu

NETKY.SK • 19 August 2015, 14:10 • 2 min
Nafta plánuje pri Michalovciach rozšíriť ťažbu o ďalšie tri ložiská plynu

BRATISLAVA - Ťažba plynu v SR by sa mala v okrese Michalovce rozšíriť o ďalšie tri výhradné ložiská horľavého zemného plynu, a to pri obci Moravany, Krásnovce a Zemplínska Široká.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z investičných zámerov, ktoré na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA) predložila Nafta, a. s., Bratislava. Počiatočné geologické zásoby plynu sa v ložisku Moravany zistili v objeme 30,58 milióna kubických metrov (m3). Jeho celkové vyťažiteľné zásoby by mali byť na úrovni 21,61 m3. Ložisko pri obci Krásnovce má počiatočné geologické zásoby plynu 29,3 milióna m3, celkové vyťažiteľné zásoby plynu by mali byť vo výške 20 miliónov m3.

 

Celkové počiatočné geologické zásoby sa v ložisku Zemplínska Široká odhadujú na 48,3 milióna m3. V tomto ložisku je aj gazolín, ktorého počiatočné zásoby sú vo výške 3553 ton. Nafta, a.s., plánuje ťažbu plynu a gazolínu aj v iných ložiskách v okrese Michalovce. Napríklad pri obci Lastomír by mala podľa plánov firmy dosiahnuť ročná ťažba štyri milióny m3 plynu a 120 ton gazolínu. Z ložiska Žbince sa predpokladá ročne vyťažiť približne tri milióny m3 plynu a 15 ton gazolínu. Celkové počiatočné geologické zásoby plynu sa k 1. januáru 2014 odhadovali na lokalite Lastomír v objeme viac ako 20 miliónov m3 a na lokalite Žbince 28,4 milióna m3.

 

Slovenská republika má obmedzené zásoby palivovo-energetických surovín, najmä ropy a zemného plynu, v ktorých je trvalo odkázaná na ich dovoz. Domáca ťažba zemného plynu sa na celkovej spotrebe podieľa približne 2 %. Vlastné geologické zásoby zemného plynu vzhľadom na celkovú spotrebu sú zanedbateľné. Vzhľadom na overené geologické zásoby ropy a zemného plynu nie je možné v budúcnosti očakávať výrazné zvýšenie objemov domácej ťažby a bude potrebné aj naďalej tieto komodity zabezpečovať dovozom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies