Nadšení Kosovčania začali s prípravou na Rio

NETKY.SK • 30 Október 2014, 16:11 • 2 min
Nadšení Kosovčania začali s prípravou na Rio

PRIŠTINA - Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) len pred týždňom v stredu 22. októbra provizórne uznala Kosovo a športovci tejto kontroverznej krajiny na mape Európy sa už začali pripravovať na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

 Plavci a stolní tenisti počítajú s možnosťou poslať do Brazílie nezávislú výpravu. "Konečne dostanú naši športovci príležitosť reprezentovať svoju vlasť, niesť štátnu zástavu a počuť tóny vlastnej hymny," povedal minister kultúry, mládeže a športu Memli Krasniqi.

 

Plnohodnotné prijatie Kosova do olympijskej rodiny podlieha schváleniu pléna MOV, ktoré sa zíde v decembri na zasadnutí v Monaku. 

"Je to úžasný pocit, pretože konečne budeme mať šancu súperiť s ostatnými športovcami ako rovný s rovným," pridal svoj názor plavec Lum Zhaveli. 

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Srbsko ju odmietlo a krajinu naďalej považuje za svoje územie. Proti prijatiu preto protestuje a argumentuje, že Kosovo nie je ani členom Organizácie spojených národov. 

 

Podľa MOV, ktorý má v súčasnosti 204 členských NOV, splnilo Kosovo podmienky Olympijskej charty a navyše je nezávislým štátom, ktorý uznáva medzinárodná komunita. Existenciu Kosova akceptovalo 108 zo 193 členských krajín OSN. Kosovský olympijský výbor založili ešte v roku 1992.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona