Nadšenec z Česka nakrútil snímku podľa poviedky Stephena Kinga

NETKY.SK • 7 Október 2014, 13:15 • 2 min
Nadšenec z Česka nakrútil snímku podľa poviedky Stephena Kinga

PRAHA - Filmový nadšenec z Českej republiky Robin Kašpařík nakrútil film podľa poviedky Stephena Kinga s názvom Jsem brána (v origináli I Am the Doorway, po prvý raz publikovaná v roku 1971, pozn. SITA). Kašpařík získal pred piatimi rokmi za jeden dolár súhlas amerického spisovateľa na adaptáciu poviedky, na filme však nesmie zarábať.

slovakia

left justify in out

 "To som mu mohol ľahko sľúbiť, osobne na to dohliadnem," vyhlásil režisér pre portál iDNES.cz. Ako uviedol, záujemcovia a záujemkyne o jeho film si ho budú môcť pozrieť na festivaloch a na oficiálnej stránke projektu na Facebooku.

 

V novej snímke sa divák stane súčasťou filmu, pretože príbeh sa jeho tvorca rozhodol rozprávať výhradne očami hlavnej postavy v podaní míma Radima Vizváryho. „Keď si Vizváry prečítal scenár, spýtal sa na termín nakrúcania, vzal si diár a škrtol všetky plánované predstavenia. Mímovia skutočne nestrácajú čas slovami,“ uviedol Kašpařík. Pri nakrúcaní sa tiež inšpiroval návštevou planetária. "Do sedemnásťmetrovej kupoly s priestorovým zvukom premietli galaxiu. Obraz ma obklopil. Bolo to fascinujúce, úplne iný zážitok ako v kine. Okamžite sa prepojil s príbehom filmu, ktorý tak získal nový rozmer," priblížil režisér. Snímku preto tvorca a jeho tím nakrúcali vo dvoch formátoch - pre bežné kiná a pre digitálne planetáriá. Snímku v súčasnosti dokončujú, dátum jej premiéry zatiaľ nezverejnili. 

 

Šesťdesiatsedemročného Stephena Kinga považujú za majstra hororového žánru, rovnako ako sci-fi a fantasy. Mnohé z jeho kníh slúžili ako podklady pre filmové a televízne adaptácie. Oceňovaný spisovateľ doteraz vydal 54 románov, z ktorých najznámejšie sú napríklad Carrie (1974), Pet Sematary (v českom preklade Řbitov zviřátek, 1983), To (1986), Dolores Claiborne (1992), The Green Mile (v českom preklade Zelená míle, 1996) či séria Dark Tower (v českom preklade Temná věž). Na konte má tiež množstvo poviedok, z ktorých vzniklo desať zbierok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies