Nadšenci chcú do vzduchu dostať legendárny Concorde, vyzbierali stovky miliónov eur

NETKY.SK • 20 September 2015, 18:22 • 2 min
Nadšenci chcú do vzduchu dostať legendárny Concorde, vyzbierali stovky miliónov eur

PARÍŽ/BERLÍN - Skupina fanúšikov britsko-francúzskeho nadzvukového civilného dopravného lietadla Concorde zhromaždila 160 miliónov GBP (219,24 milióna eur). Je to dosť peňazí, aby sa vďaka ním vzniesli do výšin. Informuje o tom na svojom portáli nemecký spravodajský televízny kanál N24.

slovakia

left justify in out

Posledný Concorde letel pred definitívnym stiahnutím z prevádzky 26. novembra 2003. A už vtedy bolo jasné, že lety v ňom zostanú pre mnohých len snom. Supersonický stroj nebol dosť hospodárny. Zvyčajne sa nenašlo dosť ľudí, ktorí boli ochotní zaplatiť za let z Paríža do New Yorku 10.000 USD (8757,33 eura). A havária Concordu v júni 2000 pri Paríži vyvolala mnoho otázok o jeho bezpečnosti.

 

V roku 2019 by mal Concorde znovu lietať, a to ako riadne dopravné lietadlo. Oznámil to Club Concorde. Združenie je spoločenstvom vášnivých obdivovateľov tohto lietadla. Jeho členmi sú aj piloti, ktorí na ňom lietali. Roky zbierali peniaze, aby dosiahli, že Concorde znovu vzlietne. Dokonca už preň pripravili dva projekty. Klub plánuje kúpiť za 16 miliónov GBP starý Concorde, výstavný exponát na parížskom letisku Orly. Prevezú ho do Londýna, kde v ňom urobia reštauráciu. Za prehliadku lietadla, a to vrátane jedla, sa bude platiť 20 eur. Projekt reštaurácie Concorde by mal skončiť v roku 2017.

 

Libry, ktoré zostanú zo zozbieraných peňazí a zo zisku reštaurácie, sa použijú na zakúpenie ďalšieho Concordu, a ten by sa mal dostať do takého stavu, aby sa dalo s ním lietať. Tento stav by mal po rekonštrukcii dosiahnuť v roku 2019. Projekt nadzvukových civilných dopravných lietadiel po krachu Concordu nie je mŕtvy. Ctižiadosťou jeho súčasných projektantov je, aby bola jeho prevádzka rentabilná. Nedávno aj TASR informovala, že Airbus si v USA zaregistroval patent na vývoj ultrarýchleho lietadla, ktorého využitie sa predpokladá na vojenské i civilné účely. Odborníci odhadujú, že jeho prvý skúšobný let by sa mal uskutočniť po roku 2050.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona