Nadobúdanie vlastníctva pôdy sa má zmeniť

NETKY.SK • 4 September 2013, 11:31 • 2 min
Nadobúdanie vlastníctva pôdy sa má zmeniť

BRATISLAVA - Vláda na stredajšom rokovaní s pripomienkami odsúhlasila legislatívny zámer zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, ktorý na rokovanie predložil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

slovakia

left justify in out

Agrorezort chce touto právnou úpravou dosiahnuť, aby pôdu určenú na poľnohospodárske účely skupovali iba odborne spôsobilé subjekty, ktoré sa poľnohospodárstvu aktívne venujú. Skúsenosti pri predaji poľnohospodárskej pôdy v SR v posledných rokoch podľa ministerstva naznačujú, že jej ochrana pred neoprávnenými zábermi na nepoľnohospodárske použitie nepostačuje.

Zamýšľaná právna úprava by sa nemusela vzťahovať na poľnohospodársku pôdu nachádzajúcu sa v zastavanom území obce, ako ani na poľnohospodársku pôdu mimo zastavaného územia obce, ktorá je už územnými plánmi určená na iné 
ako poľnohospodárske využitie, resp. na poľnohospodársku pôdu, ktorá primárne slúži na samozásobiteľské účely, akou sú predovšetkým záhrady a pridomové pozemky. 

Ako ministerstvo uviedlo vo svojom návrhu, zistilo sa, že až pri 39,82 % nakúpených pozemkov nebolo možné určiť, kto pôdu skutočne kúpil a najmä na aké účely ju chce využívať. Vo väčšine prípadov nekupujú poľnohospodársku pôdu subjekty, ktoré chcú na nej ďalej hospodáriť, ale subjekty, ktoré skupujú poľnohospodársku pôdu na iné ako poľnohospodárske účely, alebo z nej chcú dosahovať neprimerane vysoký výnos bez ohľadu na kvalitu jej obhospodarovania a najmä bez rešpektovania agrotechnických úkonov minimalizujúcich riziko jej degradácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies