Nadnárodné firmy v EÚ budú poskytovať daniarom viac informácií

NETKY.SK • 1 Február 2017, 18:21 • 2 min
Nadnárodné firmy v EÚ budú poskytovať daniarom viac informácií

BRATISLAVA - Nadnárodné spoločnosti budú daňovým úradom v členských krajinách EÚ každoročne poskytovať správu s bližšími informáciami o svojom podnikaní. Mala by obsahovať napríklad údaje o výnosoch, zisku alebo strate pred zdanením, zaplatenej dani z príjmov, zamestnancoch či majetku firmy za každý štát, v ktorom nadnárodná skupina pôsobí. Vyplýva to z novely zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, ktorú dnes definitívne schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Tieto údaje si budú úrady dotknutých krajín navzájom vymieňať. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je zabezpečiť komplexnú a účinnú administratívnu spoluprácu medzi daňovými správami rozšírením o ďalší typ povinnej automatickej výmeny informácií," priblížilo Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré právnu normu predložilo do parlamentu. Takto získané informácie budú slúžiť na účely správy daní a nebudú zverejňované.

 

Povinnosť podávať takúto správu budú mať iba tie nadnárodné skupiny podnikov, ktorých konsolidované výnosy dosiahnu aspoň 750 miliónov eur. Povinnosť vznikne materským spoločnostiam nadnárodných skupín, vzhľadom na výšku celkových konsolidovaných výnosov sa predpokladá minimálny dosah na slovenské spoločnosti.

 

Podľa rezortu financií sa nové povinnosti nebudú na Slovensku týkať veľa firiem. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) uviedol, že Slovensko chcelo presadiť, aby sa tieto poskytované informácie zverejňovali na globálnej úrovni. "Nepodarilo sa nám to ale dosiahnuť. Niektoré kľúčové krajiny G20 majú na to iný názor, považujú to za konkurenčnú nevýhodu, keby krajiny EÚ zverejňovali tieto informácie a napríklad USA nie," priblížil v pléne Kažimír s tým, že napríklad proti zverejňovaniu týchto informácií bolo Nemecko.

 

Novelou sa do slovenskej legislatívy prenáša európska smernica o povinnej automatickej výmene informácií v oblasti daní z mája tohto roka, ktorá je súčasťou boja proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a agresívnemu daňovému plánovaniu. Smernica predpokladá automatickú výmenu správ medzi štátmi, v ktorých sa nachádzajú jednotlivé podniky nadnárodnej skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona