Nadmerné užívanie antibiotík spôsobuje ich neúčinnosť

NETKY.SK • 19 November 2016, 12:33 • 2 min
Nadmerné užívanie antibiotík spôsobuje ich neúčinnosť

BRATISLAVA - V Európskej únii zomrie ročne 25 000 ľudí v dôsledku infekcie spôsobenej baktériou rezistentnou voči antibiotikám.

slovakia

left justify in out

Na skutočnosť upozorňuje Európska komisia s tým, že ak sa tento trend nezastaví, je tu predpoklad, že do roku 2050 na celom svete zomrie ročne až 10 miliónov ľudí. Európska komisia dodáva, že nadmerné užívanie antibiotík môže spôsobiť ich neúčinnosť.

 

"Prieskumy ukazujú, že až 57 percent Európanov nevie, že antibiotiká nezaberajú na vírusy spôsobujúce nachladnutie či chrípku. Na druhej strane si je až 84 percent Európanov vedomých, že nepotrebné užívanie antibiotík ich robí neúčinnými a že ich treba prestať brať po užití celej predpísanej dávky," agentúru SITA informuje zastúpenie Európskej komisie v SR. Dodáva, že najaktuálnejší prieskum Eurobarometer ukazuje, že v posledných siedmich rokoch užívanie antibiotík kleslo v 16 krajinách EÚ o 6 percentuálnych bodov. Na druhej strane, až jedna tretina Európanov v posledných 12 mesiacoch užila antibiotiká. Trendy na Slovensku podľa údajov nie sú od európskych odlišné. "Ich užívanie pokleslo o 6 percentuálnych bodov, no v posledných 12 mesiacoch užilo antibiotiká podľa prieskumu 35 percent Slovákov," uvádza Európska komisia. Užívanie antibiotík je však častejšie medzi ľuďmi s nižším vzdelaním a v horších ekonomických podmienkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies