Nadmerné potenie vie ovplyvniť aj kvalitu života

NETKY.SK • 18 August 2013, 16:00 • 2 min
Nadmerné potenie vie ovplyvniť aj kvalitu života

BRATISLAVA - Je ťažké presne definovať pojem normálneho či nadmerného potenia. Organizmus každého človeka je iný a tiež reaguje na podnety rôznym spôsobom.

slovakia

left justify in out

Potenie je prirodzenou vlastnosťou ľudského organizmu a najmä v letnom období sa mu nevyhne nikto z nás. Prostredníctvom potenia totiž organizmus reguluje svoju telesnú teplotu, reaguje tak na vonkajšie podnety, ale aj fyzickú aktivitu či stres. Potením sa telo zároveň zbavuje škodlivých látok nahromadených v organizme.

V pote tak možno nájsť pevné látky, soli, tuky, ale aj močovinu. Napriek tomu, pot obyčajne nepáchne, pokiaľ však ostáva na pokožke, môžu zaúradovať baktérie a nepríjemný zápach je na svete.

Je vedecky dokázané, že muži sa potia viac než ženy - a to nielen preto, že sú väčší a ťažší. Rozdiel v potení si vedci vysvetľujú tak, že potné žľazy mužov sú schopné vylúčiť viac tekutín.

Niektorí vypotia litre tekutín


V dôsledku zvýšenej činnosti potných žliaz však u niektorých ľudí dochádza k nadmernému poteniu, tzv. hyperhydróze, ktorá môže veľmi nepríjemne ovplyvniť osobný aj pracovný život pacienta.

Je ťažké presne definovať pojem normálneho či nadmerného potrenia. Organizmus každého človeka je iný a tiež reaguje na podnety rôznym spôsobom. Niektorí ľudia vypotia menej ako liter potu denne, iní až niekoľko litrov. Inak sa potíme, keď sedíme v klimatizovanej kancelárii, inak keď sme v strese a inak pri fyzickej práci na slnku. Priemerne sa však odhaduje, že človek vypotí denne asi 1,5 litra tekutín.

Na potenie vplýva dedičnosť aj odev


S množstvom vylučovaného potu však priamo úmerne stúpa aj telesný pach, ktorý vzniká pôsobením baktérií rozkladajúcich pot. Práve tento pach, ktorý sa rýchlo šíri do okolia, je príčinou fyzického a psychického diskomfortu a sociálnej izolácie, čo často vedie aj k závažnejším psychickým problémom. 

Odborníci sa zhodujú v tom, že hyperhydróza sa väčšinou prejavuje v obmedzených oblastiach kože, ako sú napríklad dlane, podpazušie, chodidlá alebo bedrová oblasť, triesla a zátylok. Potenie ovplyvňuje aj dedičnosť, obezita, prítomnosť toxínov v tele, ktoré zvyšujú metabolizmus a tým aj teplotu tela, ale aj výber oblečenia. Tesné odevy, ktoré neprepúšťajú k pokožke vzduch, tiež spôsobujú prehriatie a následné zvýšenie potenia.

Čo s tým?


Bežne proti potu bojujeme používaním antiperspirantov, vyholené podpazušie pomáha, aby sa tam pot nezadržiaval. Najefektívnejší spôsob odstránenia nadmerného potenia v súčasnosti ponúka laserová technológia. „Pomocou laseru zasiahneme a zničíme potné žľazy v problémových oblastiach,“ povedal primár plastickej chirurgie kliniky Avelane MUDr. Daniel Mládek, PhD. Nevýhodou však je, že takýto zákrok nehradia zdravotné poisťovne. 

Dočasné odstránenie potenia sa bežne vykonáva pomocou botulotoxínových injekcií a je vhodné najmä pre oblasť podpazušia a dlaní. Botulotoxín sa po čase vstrebáva, takže táto metóda nie je trvalá. Doba účinku je individuálna, v priemere pretrváva približne 6 až 12 mesiacov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona